Zachte Activa is hard nodig
Column - 19 november 2021

Zachte Activa is hard nodig


Het wordt nauwelijks genoemd. Er is vaak weinig aandacht voor. Maar we kunnen ze niet missen. Medewerkers! Daarom besteed ik er graag aandacht aan. Want Zachte Activa is hard nodig.

Deze activa wordt niet echt genoemd in uw jaarrekening. Wij kennen daar wel de Vaste Activa en Vlottende Activa. Er zijn wettelijke regels opgesteld hoe deze activa moet worden gerapporteerd en gewaardeerd. In de resultatenrekening vindt u de afschrijvingen en de onderhoudskosten en zo nodig een afwaardering. Allemaal als kosten geboekt, kostenverhogend, dus winst verlagend.

De zachte activa wordt hooguit genoemd in de toelichting in de vorm van een gemiddeld aantal FTE’s. De wettelijke regels vormen een uitgebreide wetgeving in de vorm van arbeidsrecht en contracten. Maar het krijgt nauwelijks aandacht. Uiteraard worden de kosten van zachte activa wel uitgebreid opgenomen in de resultatenrekening.

Voor de vaste activa worden onderhoudscontracten afgesloten, voor zachte activa worden personeelshandboeken en reglementen opgesteld. “Dan weten ze waar ze aan toe zijn”, hoor ik dan. Blijkbaar zijn zachte activa soms hard in omgang en is er zelfs beleid nodig. Voelt u het verschil?

Human Recource Management (HRM) betekent letterlijk ‘Beheer van menselijke middelen’. Binnen het MKB is de ondernemer vaak zelf actief als personeelsfunctionaris, maar ook als manager die aanneemt en ontslaat. Soms lukt dat prima, soms ook helemaal niet.

Op dit moment ervaren veel ondernemers de krapte op de arbeidsmarkt. Het is dus ook belangrijk om uw huidige medewerkers de juiste aandacht te geven. In beloning en secundaire voorwaarden. Maar ook de juiste man/vrouw op de juiste plek.

En daar wil ik wel eens met u over doorpraten. Uw markt verandert, uw personeel ook. Door externe factoren verschuiven belangen, die van de ondernemer en die van zijn/haar personeel. Worden juiste vragen gesteld op het juiste moment?

Voorbeeld: enkele vragen over (onbenut) talent in een organisatie: 

  • Wie of wat komt in gevaar als al het talent ten volle benut zou worden?
  • Wat is de winst van het niet benutten?
  • Welk geheim mag niet onthuld worden?
  • Wat is er voorbij als het talent wel zou stromen?
  • Welke orde wordt aangetast als het talent gaat stromen?

Hierover doorpraten? KRC Van Elderen heeft kennis en ervaring op het gebied van HRM, coaching en persoonlijke ontwikkeling. Voor ondernemers én personeel!