Verbreek uw fiscale eenheid tijdig en voorkom nadelen
Nieuws - 17 november 2021

Verbreek uw fiscale eenheid tijdig en voorkom nadelen

Heeft u een Fiscale Eenheid voor de Vennootschapsbelasting tussen uw Holding en 1 of meer van uw Werk BV’s, sta er dan nog dit jaar bij stil of dat (nog steeds) meer voordelen als nadelen biedt.

In geval van een Fiscale Eenheid zijn de vennootschappen namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de vennootschapsbelastingschuld van de fiscale eenheid en soms gaat die aansprakelijkheid ook op voor andere belastingmiddelen. Dit nadeel kunt u voor toekomstige schulden voorkomen door de fiscale eenheid te verbreken. Daarbij komt dat dan het tariefsopstapje benut kan worden.

Een verzoek om de fiscale eenheid te verbreken moet worden gedaan vóór het gewenste moment van verbreking. Dus als u de fiscale eenheid per 1 januari 2022 wilt verbreken, dan moet u het verzoek uiterlijk op 31 december 2021 hebben gedaan.

Een verbreking van een fiscale eenheid op verzoek moet altijd samen met een fiscalist worden beoordeeld. Die kijkt namelijk mee of er sanctietermijnen gelden vanwege een eerdere herstructurering en of er is geschoven met vermogensbestanddelen of onderlinge vorderingen en schulden. Deze zaken kunnen een reden zijn om ondanks de nadelen de fiscale eenheid vennootschapsbelasting toch niet te verbreken, omdat de sanctie (die opgaat in geval van een verbreking) tot gevolg heeft dat er onnodig belaste winst ontstaat.