Accountant onmisbaar in het MKB
Column - 20 september 2021

Accountant onmisbaar in het MKB

 

Nederland rekent op zijn accountants. Dat geldt zeker voor MKB-ondernemers. Onze branchevereniging NBA heeft er onlangs een campagne voor gelanceerd. Want of je nou een start-up bent of een gevestigd familiebedrijf, internationaal opererend of geworteld in je eigen regio, klaar voor uitbreiding of op zoek naar opvolging: iedere ondernemer moet kunnen vertrouwen op een breed, deskundig advies en een kritische blik.

Wie trouwens denkt dat accountants er alleen voor de boekhouding zijn, heeft het goed mis. Natuurlijk zorgen we dat de cijfers op orde zijn, doen we belastingaangiften en regelen we de jaarstukken. Maar we zijn ook een verlengstuk van je organisatie.

Sparringpartner
Met een accountant haal je eigenlijk een sparringpartner in huis. We kijken samen met MKB-ondernemers naar de toekomst, zakelijk en privé. Wat zijn hun ambities, waar liggen valkuilen en kansen, en hoe zorgen ze ervoor dat alles goed geregeld en verantwoord is: de accountant vraagt door en rekent voor.

Meer dan cijfers
Mijn dochters vragen wel eens: “mam, ben je de hele dag met cijfers bezig?”. “Nee”, zeg ik dan. Ik ben de hele dag met mijn klanten bezig. Cijfers zijn daar maar een onderdeel van. Veel ondernemers staan er vrijwel alleen voor als het aankomt op het runnen van hun bedrijf. Zij zoeken iemand die met ze meekijkt en meedenkt. Iemand die ook kritisch en eerlijk is en ze niet naar de mond praat. Iemand die verstand van zaken heeft en kan putten uit een flink netwerk.

Dat is wat mijn beroep als accountant zo mooi maakt. Dat ik de ene keer een ondernemer mag begeleiden die het bedrijf van haar ouders wil overnemen, de andere keer met de ondernemer bekijk of het haalbaar is bepaalde investeringen te doen en weer een andere keer een ondernemer kan ondersteunen die in de problemen zit bijvoorbeeld door de coronacrisis. En dit altijd met hart voor resultaat!