Actueel
Schenkingsvrijstelling

Schenkingsvrijstelling

25 november 2019
Categorie: Nieuws

U mag uw kinderen en kleinkinderen geld schenken, echter heeft de Belastingdienst wel een maxima ingesteld wat u jaarlijks mag schenken. Het te schenken bedrag, kunt u verdelen in drie categorieën:

1. Kinderen
Jaarlijks kunt u de kinderen ieder € 5.428 schenken. Daarnaast zijn er nog verschillende mogelijkheden om dit eenmalig te verhogen. Als uw kind tussen de 18 en 40 jaar is mag u éénmalig een bedrag schenken van € 26.040. Daarnaast mag u ook een schenking doen in het geval van een dure studie, u kunt dan eenmalig een bedrag van
€ 54.246 schenken. 

Op het moment dat uw zoon of dochter een woning wil kopen mag u uw kind een schenking geven tot een bedrag van € 102.010 ten behoeve van de woning. Echter mag dit ook gebruikt worden om de verbouwing aan de woning te financieren of een gedeelte van de hypotheek af te lossen. 

Note: De ouders mogen ieder jaar maximaal € 5.428 schenken. Als beide ouders iets schenken, moet u deze bij elkaar op tellen, ook als ze gescheiden zijn.

2. Kleinkinderen en anderen
Jaarlijks mag u uw kleinkinderen en derden belastingvrij
€ 2.173 schenken. Echter mag u ook belastingvrij een schenking doen t.b.v. de aankoop van een eigen woning van € 102.010. 

3. Meer schenken dan de vrijstelling
Als u besluit om meer te schenken dan de vrijstellingen dient er belasting betaald te worden over het extra bedrag. Zo betalen de kinderen 10% en kleinkinderen 18% belasting tot een bedrag van € 124.727. Hierboven betaald een kind 20% en kleinkind 36% schenkbelasting.

U kunt natuurlijk ook iets geven/krijgen anders dan geld. Dan moet u uitgaan van de volgende waardes:

  • Woning: u dient uit te gaan van de WOZ-waarde;
  • Auto: u dient te kijken naar de waarde volgens ANWB / BOVAG;
  • Kunst of antiek: de verzekerde waarde, of de catalogus waarde van veilinghuizen;
  • Andere spullen: de waarde op verkoopsites zoals Marktplaats of eBay. 

Wanneer moet je aangifte doen van de schenking?
Als de waarde hoger is dan € 2.173 en als bij kinderen/ouders bij een bedrag hoger is dan € 5.363. De ontvanger van het geld dient deze schenking bij de Belastingdienst aan te geven voor 1 maart 2020! 

Mocht u nog vragen hebben kunt u contact opnemen met onze fiscale afdeling.

Terug