Nieuwe btw-regels voor Nederlandse ondernemers per 1 juli
Nieuws - 23 april 2021

Nieuwe btw-regels voor Nederlandse ondernemers per 1 juli

De omzetdrempels per EU-land vervallen per 1 juli. Er komt 1 omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Daarbij gaat het om de omzet van goederen die al binnen de EU zijn en die u levert aan klanten in andere EU-landen die geen btw-aangifte hoeven te doen zoals particulieren. Bovendien moet u zelf het vervoer van deze goederen regelen. Hierbij telt u op uw mogelijke omzet aan digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen.

Is deze omzet maximaal € 10.000, dan berekent u de Nederlandse btw. U doet de Nederlandse btw-aangifte en u betaalt Nederlandse btw.

Zodra uw omzet meer wordt dan € 10.000, berekent u de btw van het EU-land waar u uw goederen of digitale diensten hebt geleverd en moet u zich registreren bij de belastingdiensten van de EU-landen waar u uw goederen en digitale diensten levert. U doet de btw-aangifte van die landen. 

U kunt er ook voor kiezen om de Unieregeling te gebruiken. U doet dan binnen het nieuwe éénloketsysteem ieder kwartaal btw-melding (aangifte) voor al deze leveringen. En u betaalt alle btw in 1 keer. U kunt dit éénloketsysteem ook gebruiken voor de diensten die u levert aan particulieren in de EU. De Nederlandse Belastingdienst meldt dit dan bij de betrokken belastingdiensten van de EU-landen en betaalt dat uit aan hen.

De registratie voor het éénloketsysteem is 1 april jl. gestart. Zie: HIER.

Voor een factsheet over de veranderingen vanaf 1 juli klik HIER.

Voor meer informatie klik HIER.