Financiële afspraken worden vaak niet (goed) vastgelegd
Nieuws - 29 maart 2017

Financiële afspraken worden vaak niet (goed) vastgelegd

Regelmatig komen mensen bij ons langs die een bedrijf willen starten. De een heeft het idee en loopt daar al jaren mee rond en de ander heeft het kapitaal en stopt er gewoon minder tijd in. Regelmatig heb je er ook nog een derde bij die zeg maar 'meelift'. 

In dit soort gevallen moet je jezelf vooraf enkele belangrijke vragen stellen (= geen limitatieve opsomming):

1. Hoe moet de winstgerechtigdheid liggen als deze mensen gaan samenwerken. Zou iedereen een gelijk aandeel moeten krijgen of niet als je kijkt naar de inzet welke geleverd gaat worden enerzijds en wie het kapitaal verschaft anderzijds.

2. Hoe moeten de zeggenschapsverhoudingen liggen. Is dat gelijk aan de winstgerechtigdheid.

3. Zou je kunnen zeggen dat degene met het idee al heel veel voorwerk heeft gedaan en zo ja, heeft dat dan waarde en hoe moet je dat kwantificeren. is dat niet wellicht hoger dan wat er aan daadwerkelijke liquiditeiten is ingebracht.

4. Hoe is het een en ander fiscaal te stroomlijnen, opdat degene met het voorwerk over datgene wat we gekwantificeerd hebben, daar niet te veel belasting over betaalt.

5. Is het reeël dat degene die 'meelift' wel deelt in de winst alsmede in de zeggenschap. Is het niet 'te druk' aan de bestuurstafel. Heb je deze 'meelifter' wel echt nodig in dit stadium of zou je ook kunnen denken aan een tussenvorm met daarbij de kans om later toe te treden.

6. Wat nu als partijen weer uit elkaar gaan. Wie heeft dan waar en wanneer recht op en wie mag het bedrijf voortzetten.

Oftewel, voordat je gaat ondernemen zijn er nog wel enkele belangrijke 'hobbels' te nemen. Wees jezelf daarvan bewust.