Eigen veiligheid voorop!
MVO - 14 februari 2020

Eigen veiligheid voorop!


Het is een van de eerste dingen die ik leer aan mijn leerlingen in het zwembad. Iedere woensdagavond zet ik mij in om kinderen op te leiden tot redders te water. Eerst leren ze alleen zwemmen en naarmate ze ouder worden leren ze om vanaf te kant iemand te redden. En op den duur zelfs om zelf het water in te gaan voor het geval iemand daar in de problemen gekomen is.

“Maar onthoud”, vertel ik dan altijd, ”eigen veiligheid staat altijd voorop!”. Als het redden van iemand anders zo inspannend is dat de kans bestaat dat je zelf niet meer aan land komt, dan moet je hem laten liggen. Een moeilijke keuze, maar wel belangrijk.

Als mijn leerlingen oud genoeg zijn, kunnen ze hun vaardigheden zomers in praktijk brengen aan de Milligerplas of op het Zwartewater. Nu komt het er echt op aan. Geen praktijkcasussen meer, maar echte mensen.

Dankzij de MVO-bijdrage van KRC Van Elderen hebben we nu drie nieuwe reddingsvesten aan kunnen schaffen om ook op deze momenten de veiligheid van onze redders te kunnen waarborgen.

Met vriendelijke groet,
Chiel Boessenkool