Actueel
De wijzigingen in de inkomstenbelasting in 2020 - 1

De wijzigingen in de inkomstenbelasting in 2020 - 1

8 januari 2020
Categorie: Nieuws

Met ingang van het nieuwe jaar wijzigingen er een aantal zaken op belastinggebied. 

De Belastingdienst wijzigt aan de inkomstenbelasting in box 1.

Zo daalt het aantal belastingschijven voor de inkomstenbelasting van drie naar twee. En gaan de onder andere de algemene heffingskorting en arbeidskorting omhoog.

Inkomstenbelasting box 1: minder belastingschijven
Het kabinet is vorig jaar begonnen om het aantal belastingschijven voor de inkomstenbelasting terug te brengen van vier naar twee. Voor 2019 waren er drie schijven.

Met ingang van het boekjaar 2020 worden dat er nog maar twee: een basistarief van 37,35 procent voor inkomens tot € 68.507 en een toptarief voor 49,5 procent voor elke euro daarboven.

Het tarief in de eerste schijf neemt daarmee iets toe, want dat was in 2019 nog 36,65 procent. Het hoogste tarief daalt daarentegen, want voor 2019 was dat nog 51,75 procent.

Door de aanpassing van de tarieven zullen de meeste mensen minder inkomstenbelasting gaan betalen. Maar er zit ook een keerzijde aan: de hypotheekrente moet ook tegen een lager belastingtarief worden afgetrokken.

Heffingskortingen
Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting die je bent verschuldigd. Hoe hoger de korting, hoe minder belasting je hoeft te betalen en hoe meer je dus netto overhoudt.

Er bestaan verschillende heffingskortingen. De meeste gaan omhoog.

Algemene Heffingskorting
De algemene heffingskorting is een algemene korting op de inkomstenbelasting voor iedereen die belasting betaalt. De hoogte van de korting hangt af van je inkomen: hoe lager dat is, hoe meer korting je krijgt.

Deze heffingskorting wordt komend jaar verhoogd, waardoor mensen met een besteedbaar inkomen tot € 68.507 netto meer overhouden. Hier profiteren vooral mensen met een jaarinkomen tot € 20.711 van. Voor hen gaat de korting omhoog van € 2.477 euro naar € 2.711 euro.

Verdien je tussen de € 20.711 en € 68.507, dan ga je er ook op vooruit. Is je inkomen hoger, dan maak je helaas geen aanspraak op deze korting.

Terug