Ben je als zzp'er wel / niet ingebed binnen de organisatie waar je voor werkt
Nieuws - 5 juli 2023

Ben je als zzp'er wel / niet ingebed binnen de organisatie waar je voor werkt

Het kabinet wil zoals eerder al gemeld in 2023 een nieuwe wet invoeren die de positie van zzp'ers op de arbeidsmarkt moet verbeteren. De wet moet ervoor zorgen dat zzp'ers die eigenlijk in loondienst werken, meer bescherming en zekerheid krijgen. Tegelijkertijd moet de wet de echte zelfstandigen meer ruimte en vrijheid geven om te ondernemen. De wet bestaat uit drie onderdelen: een minimumtarief voor zzp'ers, een zelfstandigenverklaring voor zzp'ers met een hoog tarief en een webmodule die bepaalt of er sprake is van een dienstbetrekking of niet.

Als zzp'er moet je goed op de hoogte zijn van deze veranderingen en hoe ze jouw situatie kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om je af te vragen of je echt zelfstandig bent of dat je eigenlijk in loondienst werkt. Als je in loondienst werkt, heb je recht op een minimumtarief, sociale verzekeringen, pensioenopbouw en ontslagbescherming. Als je zelfstandig bent, heb je meer vrijheid om je eigen tarief, werktijden en opdrachten te bepalen, maar ook meer risico's en verantwoordelijkheden.

Bereid je goed voor op de nieuwe wet en versterk je positie als zzp'er. Je kunt dat doen door:

- Je tarief te verhogen als dat nodig is om aan het minimumtarief te voldoen of om je zelfstandigenverklaring te krijgen.

- Je administratie en boekhouding op orde te houden en je belastingen en premies op tijd te betalen.

- Je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

- Je te scholen en te ontwikkelen om je kennis en vaardigheden op peil te houden.

- Je netwerk uit te breiden en te onderhouden om nieuwe opdrachten en klanten te vinden.

- Je te profileren als een expert in je vakgebied en je toegevoegde waarde duidelijk te maken.

Als je als zzp'er in een organisatie werkt, is het ook belangrijk jezelf af te vragen of je niet te goed ingebed bent binnen de organisatie waar je klussen voor doet. Hier zijn 10 voorbeelden van situaties die aangeven of een zzp'er wel of niet ingebed is in een organisatie:

- Een zzp'er is ingebed als hij een vast aanspreekpunt heeft binnen de organisatie, bijvoorbeeld een leidinggevende of een projectmanager, die hem aanstuurt, begeleidt en evalueert.

- Een zzp'er is niet ingebed als hij volledig vrij is om zijn eigen werktijden, tarieven en werkwijze te bepalen, zonder dat de organisatie daar invloed op heeft.

- Een zzp'er is ingebed als hij deel uitmaakt van een team of een afdeling binnen de organisatie, waar hij regelmatig mee overlegt, samenwerkt en rapporteert.

- Een zzp'er is niet ingebed als hij geen toegang heeft tot de faciliteiten, systemen of informatie van de organisatie, en alleen gebruik maakt van zijn eigen middelen en materialen.

- Een zzp'er is ingebed als hij gebonden is aan de regels, procedures en richtlijnen van de organisatie, bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteit, veiligheid of integriteit.

- Een zzp'er is niet ingebed als hij meerdere opdrachtgevers heeft, en niet afhankelijk is van één organisatie voor zijn inkomen of continuïteit.

- Een zzp'er is ingebed als hij zich identificeert met de missie, visie en cultuur van de organisatie, en zich daar positief over uitlaat naar klanten of relaties.

- Een zzp'er is niet ingebed als hij geen binding heeft met de organisatie en zich alleen richt op het uitvoeren van zijn opdracht of taak.

- Een zzp'er is ingebed als hij betrokken wordt bij de besluitvorming, planning of strategie van de organisatie, en daar invloed op kan uitoefenen.

- Een zzp'er is niet ingebed als hij geen verantwoording hoeft af te leggen aan de organisatie over zijn resultaten, uren of kosten.

Zie voor een casus waarbij sprake was van te veel inbedding HIER.