Robotisering binnen de accountancy?!

Robotisering binnen de accountancy?!

2 augustus 2019


Na het lezen van deze titel denkt u waarschijnlijk: ‘Het moet ook niet gekker worden met al die vernieuwingen, hebben ze bij KRC Van Elderen te lang naar Star Wars gekeken?’

Om u gelijk maar gerust te stellen, ik denk niet dat u binnenkort bij één van onze vestigingen door een robot verwelkomd gaat worden. Nee, het persoonlijke contact met de klant blijft in mensenhanden. Ik zie dat nog niet snel overgenomen worden door een robot.

Robotachtige toepassingen
Waar we wel mee bezig zijn is het gebruik maken van slimme robotachtige toepassingen bij het verwerken van administraties. Er is software beschikbaar in de markt die inkomende facturen kan scannen én herkennen. Daarbij maakt de software gebruik van een aantal unieke herkenningspunten zoals factuurdatum, factuurnummer, bedrag, btw-nummer en gegevens leverancier. Aan de hand van deze herkenningspunten maakt de software een boekingsvoorstel voor het bijwerken van de administratie. U hoeft daarna alleen nog maar akkoord te geven op dit boekingsvoorstel en de administratie is weer up-to-date.

Snelle analyses
Een andere robotachtige toepassing zie ik bij onze medewerkers die in de Audit werkzaam zijn. Bij het uitvoeren van controleopdrachten wordt meer en meer gebruik gemaakt van data-analyses. Met behulp van slimme software kunnen uitzonderingen en afwijkingen snel gevonden worden. Bij handelsondernemingen kan de geld-goederen beweging in kaart worden gebracht door databestanden te vergelijken met elkaar.

Persoonlijk(e) aandacht voor uw toekomst
En wat gaat KRC Van Elderen doen met de tijd die vrij komt door deze slimme robotachtige toepassingen? Nog meer aandacht aan onze klanten besteden en samen met u nadenken hoe de toekomst van uw onderneming er uit ziet. Welke kansen en bedreigingen ziet u in de markt waarin u opereert? Zijn er soms nieuwe markten waar kansen voor uw onderneming liggen? En niet te vergeten, welke slimme robotachtige toepassingen gebruikt u al binnen uw onderneming of zou u kunnen gebruiken? Genoeg stof dus om op een persoonlijke manier met elkaar over te spreken.

Jan Smit
Partner, accountant

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen, mail dan naar Jan Smit (j.smit@krcvanelderen.nl).

Terug