Zorgtoeslag voor 18 jarigen
Nieuws - 28 mei 2024

Zorgtoeslag voor 18 jarigen

 

Als je kind 18 jaar wordt en dan geconfronteerd wordt met een eigen zorgverzekering, is er waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Dat is ook het geval als het kind meeverzekerd blijft op de polis van de ouders en de ouders de zorgpremie betalen.

Zorgtoeslag krijg je in principe vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Dat is dezelfde maand waarin voor het eerst de premie voor je zorgverzekering moet worden betaald.

Zorgtoeslag zelf aanvragen

Zorgtoeslag moet je zelf aanvragen. Sluit wel eerst een zorgverzekering af. Dit kun je al doen voordat je 18 jaar wordt. Daarna kun je je zorgtoeslag aanvragen.

Wil je snel je geld krijgen? Vraag je zorgtoeslag dan aan vóór de 1e van de maand waarin je 18 wordt. Je krijgt de toeslag dan rond de 20e van de maand waarin je 18 wordt. Vraag je de toeslag later aan? Dan krijg je de toeslag ook later. De bedragen van de gemiste maanden krijg je dan in 1 keer uitbetaald.

Voorbeeld

Je wordt op 10 oktober van dit jaar 18 jaar. Je hebt dan vanaf 1 november recht op zorgtoeslag. Vraag je de toeslag vóór 1 oktober aan? Dan krijg je op 20 oktober je 1e maandbedrag op je rekening. Dit is de zorgtoeslag voor november.

Zorgtoeslag voor 2024 kun je aanvragen tot en met 1 september 2025. Zorgtoeslag voor 2023 kun je aanvragen tot en met 1 september 2024.

Klik HIER om te zien hoe je zorgtoeslag aanvraagt.