Zelfstandige werkruimte
Nieuws - 8 mei 2023

Zelfstandige werkruimte

 

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting (eenmanszaak, vof, maatschap) en heb je een werkruimte in je koopwoning die zakelijk wordt gebruikt? Heel soms mag je de kosten die je daarvoor maakt, aftrekken in je IB aangifte, maar meestal niet.

Voor de aftrekmogelijkheid moet het gaan om een zelfstandige werkruimte. Een werkruimte is zelfstandig als deze duidelijk is te onderscheiden door uiterlijke kenmerken:

-      een eigen opgang of ingang,

-      andere voorzieningen in de werkruimte zoals eigen sanitair (toilet en watervoorziening),

en de werkruimte zou je ook als zodanig kunnen verhuren aan bijvoorbeeld een derde.

Stel het is geen zelfstandige werkruimte, dan gaat het er om of je de woning voor meer dan 10% gebruikt voor je IB-onderneming. Als dat zo is, is de woning als geheel keuzevermogen en kun je deze bij de start van je onderneming of de aankoop van de woning deze of geheel zakelijk of geheel prive etiketteren. Maar let op, laat je vooraf goed voorlichten wat wenselijk is. 

Is de werkruimte niet meer dan 10% van de woning, dan is de woning als geheel verplicht privé-vermogen en dat betekent dat je (helaas) geen kosten van de werkruimte mag aftrekken in je IB-onderneming, dus geen inrichtingskosten, geen energiekosten, geen kosten voor behang- en schilderwerk, geen kosten van stoffering en geen aftrek t.a.v. inventaris (bureau, kast, lamp).

Voor de omzetbelasting gelden er andere regels en dan kun je, als je tenminste BTW belaste prestaties verricht, BTW vooraftrek claimen t.a.v. de gemaakte kosten voor deze werkruimte.

Wil je meer weten, neem dan contact met ons op.