Wetsvoorstel Aanpassing fiscale regeling aandelenopties
Nieuws - 27 april 2022

Wetsvoorstel Aanpassing fiscale regeling aandelenopties

Het Kabinet streeft ernaar dat Nederland concurrerend en innovatief blijft. Hiervoor is het cruciaal om een florerend startup en scale-up ecosysteem te hebben. Startups en scale-ups zijn belangrijk om Nederlands positie als innovatieve koploper te behouden. Er is echter een aantal redenen aan te wijzen waardoor Nederland achterblijft voor wat betreft de doorgroei van startups naar scale-ups. 

Startups en scale-ups hebben behoefte aan technisch, digitaal vaardig en ondernemend personeel. Startups en scale-ups beschikken echter veelal niet over voldoende financiële middelen om dergelijk personeel een concurrerend salaris te bieden.

Om ondernemend, technisch en ICT-personeel aan te trekken gebruiken startups en scale-ups daarom vaak aandelen en aandelenopties als beloningsinstrument voor werknemers.

Startups en scale-ups lopen echter tegen een knellend probleem aan dat werknemers op het huidige heffingsmoment van uitoefening van een aandelenoptierecht niet altijd over (voldoende) liquide middelen beschikken om de verschuldigde belasting te voldoen. Daarom is, in samenwerking met deze partijen en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, een wetsvoorstel uitgewerkt dat beoogt dit probleem op te lossen door, in de hoofdregel, voor het heffingsmoment aan te sluiten bij het moment waarop het mogelijk zal zijn om aandelen te vervreemden.

De werknemer kan er op grond van het wetsvoorstel voor kiezen om, net als nu, belasting te betalen bij de uitoefening van de opties of bij de vervreemding van de aandelen tegen de waarde die er dan geldt. De beoogde ingangsdatum van dit wetsvoorstel is 1 januari 2023.

De kritiek op dit wetsvoorstel is dat in de praktijk betrokkenen al snel kiezen voor verkoop van de aandelen na de uitoefening van de opties. Dus feitelijk lost het wetsvoorstel niets op. Daarnaast is en blijft het een fiscaal ongunstige regeling. De ontstane meerwaarde is immers progressief belast in box 1 als loon bij de werknemer en voor de werkgever geldt er geen aftrekmogelijkheid. 

Voor de brief van de staatsssecretaris gericht aan de Tweede Kamer omtrent dit wetsvoorstel klik HIER.