Actueel
Welk BTW tarief geldt er bij een combinatie van goederen en diensten

Welk BTW tarief geldt er bij een combinatie van goederen en diensten

13 januari 2017
Categorie: Nieuws

Welk BTW tarief moet u hanteren als u een combinatie van goederen en diensten aan uw klanten aanbiedt. Daarbij is van belang of u deze mag behandelen als 1 goed of dienst.

Levert u een combinatie van goederen en/of diensten dan maken de materialen deel uit van de dienst, als zij ondergeschikt zijn aan de dienst. Bijvoorbeeld: u bent schilder en u gebruikt verf om te schilderen.

Uw diensten maken deel uit van de levering van goederen, als zij ondergeschikt zijn aan de levering van goederen. Bijvoorbeeld: u verkoopt meubels en brengt deze aan huis.

Er is geen sprake van een combinatie van goederen en diensten als de gezamenlijk geleverde goederen en diensten hun zelfstandigheid behouden. Dat zal het geval zijn als uw klanten de goederen en diensten apart kunnen afnemen.

Het belang zit hem in het feit als er voor het een het hoge tarief geldt en voor het andere in principe het lage. Dan zou het geld op kunnen leveren als de prestatie met het hoge tarief opgaat in dat van het lage tarief, immers dan geldt voor de gehele prestatie wellicht het lage tarief en dat verlaagt de kosten van uw klanten. Enige deskundige sturing kan dan wellicht geld opleveren.

Terug