Wat te doen met de reiskostenvergoedingen?
Nieuws - 7 april 2020

Wat te doen met de reiskostenvergoedingen?

Veel werknemers met een vaste werkplek krijgen een vaste reiskostenvergoeding op basis van het forfait. Deze methode hoef je pas aan te passen als niet meer sprake is van een kortstondige onderbreking van het woon-werkverkeer. Bij ziekte wordt die termijn gesteld op zes weken afwezigheid. Het lijkt mij dat deze zes-weken termijn praktisch ook geldt als de werknemer thuisblijft om niet ziek te worden. We gaan er niet vanuit dat de zes-wekentermijn in dit geval gehaald zal worden. 

Wat te doen met ambulant personeel? Zij mogen maximaal 20 werkdagen naar één plek reizen voordat sprake is van een vaste werkplek. Bij langdurige onderbrekingen begint de telling opnieuw. Daarvan is sprake als in een periode van 26 weken 2 weken of meer aansluitend niet naar die werkplek wordt gereisd. Bij een periode van meer dan 26 weken is die periode 3 weken.

Bij ziekte van de werknemer zelf geldt net als bij niet-ambulant personeel een periode van 6 weken.

Als een ambulante werknemer drie weken thuis werkt maar zelf niet ziek is, begint dan de telling opnieuw?

Zo kunnen er plotseling nieuwe vragen ontstaan. 

Wens
Voor alles wens ik u toe u en uw werknemers gezond blijven en voor wie toch reist: weinig files. Of het voor het stikstofprobleem helpt, is natuurlijk afwachten.