Actueel
Wat is een suppletie omzetbelasting?

Wat is een suppletie omzetbelasting?

13 augustus 2020
Categorie: Nieuws

 

Een suppletie omzetbelasting gebruikt u om uw btw-aangifte te corrigeren. U moet een suppletie omzetbelasting doen als u dit jaar of de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw hebt aangegeven.

Hoe doet u een suppletie omzetbelasting?

Een suppletie omzetbelasting moet u digitaal doen. Dat kan op 3 manieren:

1.    Ga naar belastingdienst.nl en klik bovenaan de site op ‘Inloggen’ en daarna ‘Voor ondernemers’. Log daar in en vul het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’ in en verstuur het digitaal.

2.    Doet u uw btw-aangifte met een softwarepakket waarmee u ook digitaal suppletie kunt doen? Doe dan de suppletie omzetbelasting met uw softwarepakket.

3.    Laat uw fiscaal dienstverlener de suppletie omzetbelasting (digitaal) doen.

Let op! U moet een suppletieformulier gebruiken als blijkt dat u meer dan € 1.000 terugkrijgt of moet betalen. Gaat het om een bedrag van € 1.000 of minder? Dan mag u het bedrag verrekenen op uw eerstvolgende btw‑aangifte nadat u de fout hebt ontdekt. U krijgt dan geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag.

Correctie over een tijdvak of een boekjaar

Met de suppletie kunt u:

-      een btw-aangifte over een bepaald tijdvak corrigeren Vermeld in het formulier het tijdvak en de gecorrigeerde gegevens die voor dat tijdvak gelden.

-      een btw-aangifte over een heel kalenderjaar of boekjaar corrigeren

Vaak blijkt pas na afloop van het jaar dat u correcties hebt op de btw-aangiften die u hebt ingediend. Bijvoorbeeld bij het opmaken van de jaarrekening. Splits de correcties dan niet per aangiftetijdvak uit, maar vermeld de gecorrigeerde gegevens voor het hele jaar.

Hoe vult u het suppletieformulier in?

Op het suppletieformulier staan dezelfde rubrieknamen als in de btw-aangifte. U vult het suppletieformulier in alsof u opnieuw btw-aangifte doet over het tijdvak waarover u de suppletie doet. Vul alle rubrieken op het suppletieformulier in, dus ook de rubrieken die u in uw btw-aangifte al goed had ingevuld. Vul op het suppletieformulier niet de verschillen in, maar vul de bedragen in zoals ze in de btw-aangifte hadden moeten staan. Bij ‘Totaalbedrag eerdere btw-aangifte over dit tijdvak’ (ook wel ‘Saldo al aangegeven bedrag over dit suppletietijdvak’) vult u het btw-bedrag in dat u al over dit tijdvak hebt aangegeven. Het verschil moet u dan nog betalen of vraagt u terug.

Terug