Waarom een Due Diligence onderzoek hét verschil maakt bij een bedrijfsovername
Nieuws - 1 mei 2025

Waarom een Due Diligence onderzoek hét verschil maakt bij een bedrijfsovername

Je hebt de kans om een ander bedrijf over te nemen. Het lijkt een perfecte match. De jaarcijfers zijn positief, het personeel zit al jaren op hun plek en de huidige eigenaar klinkt enthousiast. Alles lijkt te kloppen. Maar weet je het zeker? 

Wat je aan de buitenkant ziet, vertelt namelijk maar een deel van het verhaal. Denk aan het kopen van een tweedehandsauto. Hij glimt, rijdt soepel en de verkoper zegt dat er nooit iets mee is geweest. Maar voordat je het geld overmaakt, wil je toch even onder de motorkap kijken. Klopt de kilometerstand? Zijn er geen verborgen mankementen? Precies dat doet een Due Diligence onderzoek bij een bedrijfsovername. 

Een Due diligence onderzoek is een grondige check. Je bekijkt de financiën, contracten, juridische structuur, klanten, leveranciers, en soms zelfs de reputatie van het bedrijf. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Zeker niet nádat je de handtekening hebt gezet. 

Een goed Due Diligence onderzoek voorkomt dat je in valkuilen stapt die je pas na de overname ontdekt. Denk aan deze vijf voorbeelden: 

  1. Verborgen schulden Een bedrijf kan er financieel gezond uitzien, maar misschien staan er nog claims open, leaseverplichtingen of achterstallige betalingen aan leveranciers. Die kunnen flink oplopen. 
  2. Risicovolle contracten Sommige overeenkomsten met klanten of leveranciers bevatten clausules waar je liever niet aan vast zit. Zoals hoge boetes bij contractbreuk, of exclusiviteitsafspraken die je beperken in je groei. 
  3. Slechte juridische structuur Soms is de eigendomsstructuur onduidelijk of zijn er conflicten tussen aandeelhouders. Ook kunnen er lopende rechtszaken zijn die (nog) niet in de boeken staan. 
  4. Opgepoetste cijfers Bedrijven willen zich vaak van hun beste kant laten zien. Soms worden omzet of winst gunstiger gepresenteerd dan ze daadwerkelijk zijn, bijvoorbeeld door incidentele meevallers of creatieve boekhouding. 
  5. Personeelsrisico’s Soms komt het voor dat de arbeidscontracten verouderd zijn of niet voldoen aan de wet of de geldende CAO. Of dat er onduidelijkheid is over bonussen, overuren of concurrentiebedingen 

Een Due Diligence onderzoek helpt je deze risico’s op tijd te signaleren. En net zo belangrijk: het geeft je inzicht in de échte waarde van het bedrijf.  

Dus: laat je niet leiden door een glimmende buitenkant of een vlot verkooppraatje. Kijk onder de motorkap. Een Due Diligence onderzoek is geen overbodige luxe, maar een noodzakelijke stap om met zekerheid - en zonder spijt - de juiste deal te sluiten.

Wil je een bedrijf overnemen? Dan kunnen de Corporate Finance adviseurs je daarin begeleiden.