Voordeel bij verbouwing pand tot appartementen is belast
Nieuws - 1 januari 2021

Voordeel bij verbouwing pand tot appartementen is belast

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een bestaand pand wordt omgebouwd tot appartementen. De vraag is dan hoe dat fiscaal te duiden. Is dat belast met inkomstenbelasting. Een goede regie vooraf is in dit soort gevallen zeer belangrijk om achteraf niet voor verassingen komen te staan.

Uitspraak Hof Arnhem-Leeuwarden

Onlangs is er een uitspraak gedaan over een zaak als deze door het Hof Arnhem-Leeuwarden.

Feiten

Wat waren de feiten. Belastingplichtige had samen met drie anderen in 2009 een bedrijfsruimte met showroom met erf, ondergrond en verder toebehoren gekocht. Daarna sloten ze een aannemingsovereenkomst en hebben aan de aannemer de opdracht gegeven om het registergoed te (ver)bouwen tot 16 appartementen. Iemand die namens hen optrad, heeft vervolgens de bouwvergunning aangevraagd en een subsidieaanvraag gedaan voor de verbouwing van kantoorruimte naar woningen. Tevens hebben ze de vader van die persoon ingeschakeld om de dagelijkse werkzaamheden te vervullen.

Geschil

In geschil is of de Inspecteur het behaalde voordeel terecht tot het belastbare inkomen uit werk en woning heeft gerekend.

Uitspraak

Naar ’s Hofs oordeel is een samenwerkingsverband ontstaan. Het doel van dit samenwerkingsverband was het behalen van voordeel door het pand te ontwikkelen tot appartementen. Dit voordeel was redelijkerwijs te verwachten, althans gesteld noch aannemelijk is geworden dat de voorgenomen activiteiten voorzienbaar verliesgevend waren. De projectontwikkelingsactiviteiten ontplooid binnen dit samenwerkingsverband vormen naar het oordeel van het Hof een (objectieve) onderneming. De enkele omstandigheid dat het de bedoeling was de projectontwikkeling binnen een bepaalde termijn af te ronden en dat geen concrete plannen bestonden naast dit ontwikkelingsproject andere projecten aan te gaan, maakt niet dat de voor een onderneming vereiste duurzaamheid ontbreekt. Het aangaan van koop- en verkoopovereenkomsten en een aanneemovereenkomst, het aanvragen van een omgevingsvergunning en subsidies kunnen binnen dit samenwerkingsverband niet anders dan als beheersdaden worden geduid. Het betreft werkzaamheden die normaal actief vermogensbeheer te boven gaan. Het voordeel dat aldus door belanghebbende werd behaald is belast als winst uit onderneming.