Verzwaring regeling bestuurdersaansprakelijkheid vereniging en stichting onder de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR)
Nieuws - 22 maart 2021

Verzwaring regeling bestuurdersaansprakelijkheid vereniging en stichting onder de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR)

 

Op 1 juli 2021 treedt de WBTR in werking. De boekhoudplicht maakt daar onderdeel van uit, althans de beperking die op de regeling bestuurdersaansprakelijkheid zit in dit kader gaat er af. De gevolgen van het niet voldoen aan de boekhoudplicht breidt zich alsdan uit over een groter aantal bestuurders.

Hoe ver gaat de boekhoudplicht?

De boekhoudplicht gaat verder dan het in de basis bijhouden van de financiële administratie. Het gaat erom dat de administratie een volledig inzicht geeft van zowel de dagelijkse financiën (debiteuren, crediteuren, liquiditeit), maar ook de werkzaamheden van de stichting of vereniging en de aard en omvang daarvan. Hoe die administratie gevoerd moet worden, is wettelijk geen invulling aan gegeven. Er is wel enige houvast te vinden in jurisprudentie. Bewaar derhalve zoveel mogelijk relevante stukken. En dan ook nog eens voor een periode van 7 jaar (wettelijke bewaarplicht).

Het belang hier aan te voldoen is groter dan u mogelijk in eerste instantie denkt. Als bestuurder kunt u namelijk aansprakelijk gesteld worden in geval van faillissement. En op dit punt brengt de WBTR een verzwaring met zich mee.

Waar de regeling bestuurdersaansprakelijkheid volgens artikel 2:138 lid 1 en 3 t/m 10 tot 1 juli 2021 alleen geldt voor die (formele) vereniging en stichting die aan de heffing van vennootschapsbelasting is onderworpen, gaat de regeling voor bestuurdersaansprakelijkheid voor alle verenigingen en stichtingen gelden.

Wat moet u doen als u gevraagd wordt in een bestuur?

U bent actief als vrijwilliger bij de plaatselijke voetbalclub en wordt gevraagd om tot het bestuur toe te treden, bijvoorbeeld als penningmeester. Zo kunt u nog meer bijdragen en zegt meteen ja. Een half jaar in uw functie komt u er achter dat de vorige penningmeester twee jaar eerder een greep uit de kas heeft gedaan. Bent u aansprakelijk? Dat u in die periode nog geen penningmeester was is geen vrijbrief. Waar bent u ingestapt? Dat moet u dus vooraf onderzoeken.

Accepteer niet zondermeer een dergelijke functie; wees bewust van de risico’s en doe zelf onderzoek, vraag om inzage van de administratie.

Vertrouwen is goed, maar controle is beter!