Verduurzaming belangrijker dan ooit
Column - 22 maart 2022

Verduurzaming belangrijker dan ooit

 

Stijgende energieprijzen. We kunnen er niet omheen. En daarom wordt verduurzaming van bedrijfspanden en woningen financieel steeds aantrekkelijker. Door gebruik te maken van investeringssubsidies en fiscale voordelen kunt u de kosten van de benodigde investeringen flink verlagen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat bedrijven ondernemen met de focus op milieu, medewerkers en maatschappij én steeds meer ook op verduurzaming. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stimuleert dit met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Met subsidies voor onder meer warmtepompen, kleinschalige windturbines of zonnepanelen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Eén van de voorwaarden voor het verkrijgen van een investeringssubsidie (ISDE) is dat u voor de betreffende investering géén fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).
De EIA en de ISDE kunnen echter wel naast elkaar worden gebruikt voor verschillende investeringen. Zo kunt u bijvoorbeeld ISDE krijgen voor zonnepanelen (125 euro per kW piekvermogen, met als voorwaarde een minimum verbruik van 50.000 kW in het voorgaande jaar) en daarnaast een belastingvoordeel via de EIA als u investeert in duurzame en/of energiezuinige technologie. Denk aan bijvoorbeeld isolatie, LED verlichting, dubbelglas of transportmiddelen.
Bij gebruik van de EIA mag u 45,5% van de investering in mindering brengen op de fiscale winst, waardoor u minder winstbelasting betaalt.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Naast de EIA is er de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiervoor kunt u in aanmerking komen als u investeert in apparaten of processen die stiller, efficiënter, schoner of op een andere manier milieuvriendelijker zijn dan wat gangbaar is. Denk hierbij aan elektrische of waterstof (bedrijfs)wagens of duurzame gebouwen (circulaire bedrijfsgebouwen).

Tijdig aanmelden

U kunt alleen gebruik maken van deze regelingen als de investering tijdig is aangemeld. De termijnen lopen al vanaf accordering van de offerte. In verband met de samenloop met de reguliere investeringsaftrek kan het financieel voordelig zijn om investeringen naar voren te halen of juist een jaar door te schuiven. Overleg daarom altijd met uw adviseur voor u gaat investeren. Kwestie van timing.

_DSC7327-Michiel-200x200.jpg

Michiel Gijsbers 
Senior Belastingadviseur

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen of wilt u hierover sparren? Neem dan contact op met Michiel Gijsbers (m.gijsbers@krcvanelderen.nl).

 Wekelijks op de hoogte blijven met onze nieuwsbrief? Schrijf u dan hier in. Dan krijgt u elke maandag de gratis nieuwsbrief in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief