Actueel
Stel belasting uit: vorm een HIR en onderbouw uw herinvesteringsvoornemen

Stel belasting uit: vorm een HIR en onderbouw uw herinvesteringsvoornemen

7 december 2018
Categorie: Nieuws

Heeft uw onderneming dit jaar bedrijfsmiddelen verkocht en daarbij winst behaald? Dan moet u daar mogelijk belasting over betalen. Dit kunt u voorkomen door de winst te reserveren in een herinvesteringsreserve (HIR). U moet dan wel het voornemen hebben om nieuwe investeringen te doen (herinvesteringsvoornemen). Die investeringen moet u binnen drie jaar doen. Gedurende die drie jaar moet u het herinvesteringsvoornemen ook daadwerkelijk houden, anders valt de reserve al eerder vrij.

U moet uw herinvesteringsvoornemen aannemelijk maken, bijvoorbeeld via interne documenten, aangevraagde offerten, of via zoekopdrachten e.d. Als u dit voornemen niet aannemelijk kunt maken, dan mag u geen HIR vormen. Bewaar deze belangrijke stukken dus goed.

Heeft u een BV en blijkt in 2021 vervolgens dat u toch niet gaat herinvesteren, valt deze reserve alsnog in de winst. Maar met de verlaging van het tarief in de vennootschapsbelasting in de eerste schijf van 20% naar 15%, levert dat dan altijd nog een voordeel op van 5%.

Terug