Steeds meer zekerheid aan bank bieden maakt borg onzakelijk
Nieuws - 2 juni 2020

Steeds meer zekerheid aan bank bieden maakt borg onzakelijk

Heeft een bv gedurende meerdere jaren negatieve resultaten en een negatief eigen vermogen? En eist de bank alle zekerheden op? Dan zal een dga die dan nog steeds borg wil staan voor zijn bv in principe niet zakelijk handelen. Hij kan dan zijn borgstellingsverlies niet aftrekken als negatief resultaat uit overige werkzaamheden.

Een man had zich borg gesteld in verband met een kredietfaciliteit die een van zijn holdings was overeengekomen met een bank. Toen de man als borg werd aangesproken, weigerde de fiscus de aftrek van het verlies uit de borgstelling als negatief resultaat uit overige werkzaamheden. Rechtbank Noord-Holland was het eens met de fiscus.

Alle zekerheid voor bank
De man geeft het echter nog niet op en gaat in hoger beroep. Hof Amsterdam stelt in de eerste plaats dat de bewijslast ligt bij de Belastingdienst. Pas als de inspecteur aannemelijk maakt dat de man een onzakelijk debiteurenrisico heeft gelopen met zijn borgstelling, is het verlies niet aftrekbaar. Jammer genoeg voor de man slaagt de Belastingdienst in zijn bewijslast. De holding en haar dochtervennootschappen hadden in de laatste twee boekjaren negatieve resultaten en eigen vermogens. De bank was alleen onder verregaande voorwaarden bereid de holding te financieren. De bank had bijvoorbeeld alle zekerheid opgeëist. De man had zelf geen zekerheidstelling bedongen, maar zelfs nog meer zekerheid geboden aan de bank. Onder deze omstandigheden zou een derde zich niet borg stellen tegen een winstonafhankelijke vergoeding. Het hof verklaart het beroep van de man ongegrond.

Kortom: indien u borg staat voor een kredietfaciliteit van uw vennootschappen let er dan goed op dat u zakelijk blijft handelen voor het geval u met succes een borgstellingsverlies wilt claimen. Indien u twijfelt over de zakelijkheid van uw handelen neem contact op met een van onze belastingadviseurs.