Actueel
Slapend vergroenen ?

Slapend vergroenen ?

19 augustus 2020
Categorie: Nieuws

 

Als belastingadviseur is bij mij één uitkomst van de Europese Top over de EU-begroting bijgebleven: ik schrok er bijna wakker van: naast gemeentelijke en rijksbelastingen krijgen we vanaf 2023 ook Europese belastingen!

Nu hebben we in Nederland nog het geluk dat provincies niet jaarlijks direct belasting heffen van hun burgers, hooguit brengen ze leges in rekening, maar landen als België en Duitsland kennen ook regionale belastingen voor burgers op basis van hun inkomsten. Is dit daar weer een variant op? 

Het werd met één zinnetje in het NOS journaal afgedaan, maar wat is de bedoeling? Het blijkt te maken te hebben met milieumaatregel uit de Green-deal. 

Wat zoeken op internet leerde mij het volgende:

In 2021 komt de Europese Commissie ook met een voorstel voor een zogeheten carbon border tax. Dat is een heffing op de invoer van producten van buiten de EU om de uitstoot van CO2 te beprijzen die bij de productie is vrijgekomen. Deze ‘koolstofcorrectie’ is volgens de Commissie noodzakelijk om de Europese industrie te beschermen tegen niet-Europese concurrentie die onder minder zware milieunormen valt. Dit voornemen was al eerder bekendgemaakt en Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen sprak eerder van een cruciaal instrument in de Green Deal, maar op de invoering is nu ook een datum geplakt: uiterlijk 1 januari 2023.

Ik denk dat niemand die niet bij de TOP betrokken was het heeft begrepen waar het over ging. Als het toch over vergroening gaat: ligt een Europese vliegbelasting dan niet meer voor de hand? Dan gaat de Europese belasting bij meer mensen leven en helpt het hopelijk daadwerkelijk dat mensen hun ecologische voetstap te laten verkleinen. Misschien helpt dat meer. Beide invoeren is wellicht nog beter. 

Maar één geruststelling: u hoeft niet ook nog eens een aangifte inkomstenbelasting in Brussel in te dienen. Welterusten. U vergroent slapend…..

Terug