Actueel
Schenkingsvrijstelling voor de eigen woning

Schenkingsvrijstelling voor de eigen woning

28 september 2020
Categorie: Nieuws

Deze schenkingsvrijstelling wordt steeds bekender. Ook u als lezer van dit artikel heeft er inmiddels vast weleens van gehoord: (ruim) een ton belastingvrij schenken aan iemand voor de aanschaf van de eigen woning. Ook de voorwaarden klinken u dan waarschijnlijk niet onbekend in de oren: de ontvanger mag niet ouder zijn dan 40 jaar en men moet bewijzen dat de schenking is gebruikt voor de eigen woning van de ontvanger. Dat lijkt vrij duidelijk, toch?

Vergis u echter niet, de voorwaarden zijn flexibeler dan dat het zo op het eerste gezicht lijkt:

  • Er geldt een leeftijdsgrens van 18 – 40 jaar voor de ontvanger. Wanneer de partner van de ontvanger echter in deze leeftijdsgrens valt, voldoet de ontvanger ook aan de voorwaarden. Wanneer de ontvanger dus 50 jaar is, maar zijn/haar partner 35 jaar, kan de schenkingsvrijstelling ten aanzien van de ontvanger dus gewoon van toepassing zijn.
  • De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning komt in de plaats van een andere eenmalige vrijstelling. In ouder-kind relaties bestaat bijvoorbeeld een andere eenmalig verhoogde vrijstelling van € 26.457 (cijfers 2020). Er zijn geen voorwaarden aan die vrijstelling verbonden: het bedrag mag vrij worden besteed. De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning komt in de plaats van deze ‘eenmalig verhoogde vrijstelling’ van € 26.457. Om die reden heeft men bepaalt dat óók bij de vrijstelling voor de eigen woning, de schenking tot een bedrag van € 26.457 vrij mag worden besteed. Voor het restant van de schenkingsvrijstelling geldt wel dat moet worden bewezen dat het is gebruikt voor de eigen woning.
  • Wat betreft de bewijslast voor de ontvanger dat het geldt is besteed voor de eigen woning, geldt dat de ontvanger dit pas uiterlijk twee jaar na het jaar van ontvangst hoeft te kunnen bewijzen. Met andere woorden: stel de ontvanger krijgt in 2020 een schenking voor een eigen woning, dan hoeft de ontvanger pas uiterlijk eind 2022 te gebruiken voor zijn/haar eigen woning.

Een paar voorbeelden die laten zien dat er vaak meer ruimte is dan meestal gedacht. Een belastingadviseur kan u verder helpen in de zoektocht naar waar de ruimte ligt. Benieuwd? Neem dan vooral contact met ons op.

Terug