Actueel
Schenking van pa en ma overgeboekt naar gezamenlijke bankrekening? Wat nu?

Schenking van pa en ma overgeboekt naar gezamenlijke bankrekening? Wat nu?

15 mei 2019
Categorie: Nieuws

Schenking met privéclausule
Janneke krijgt een schenking van € 10.000 van pa en ma met de zogenaamde privéclausule. Dat wil zeggen dat pa en ma niet willen dat de schenking in de huwelijksgoederengemeenschap valt. Bij een echtscheiding blijft deze dan buiten de verdeling tussen Janneke en haar a.s. ex. Jan. Dat geeft voor pa en ma een veilig gevoel, zeker als de verstandhoudingen altijd al niet geweldig waren.

Echtscheiding en schenkingen
Het probleem daarbij is dat wanneer het geschonken bedrag naar gezamenlijke bankrekening gaat van Jan en Janneke, buiten zicht raakt wat er met het geld gebeurt. Tot nu toe was de rechter dan ook van mening dat vanaf het moment dat het betreffende geschonken bedrag niet meer te volgen was, de privéclausule geen invloed meer had op de verdeling. Bij een echtscheiding viel het geschonken bedrag gewoon in het gelijk over de echtgenoten te verdelen bedragen en zag je het niet meer terug.

Toch vordering op ex-echtgenoot
De Hoge Raad heeft op 5 april 2019 toch een ander licht hierop laten schijnen. Ook als Janneke het op een gezamenlijke bankrekening stort, dan wordt zonder tegenbewijs van Jan aangenomen dat het bedrag voor gezamenlijke uitgaven is gebruikt. Bijvoorbeeld boodschappen, vakanties, kleding etc.

Janneke krijgt dan een vorderingsrecht op het gezamenlijk vermogen voor hetzelfde bedrag, wat ze bij echtscheiding nog weer kan vorderen. Alleen als Jan weet aan te tonen dat het geld op de gezamenlijke bankrekening door Janneke is gebruikt om haar eigen privéschulden te betalen (bijvoorbeeld haar studielening), dan wordt dat bedrag op haar vorderingsrecht in mindering gebracht.

Hoe winst ineens kan omslaan in verlies
Jan heeft dan veel succes nodig het aantonen waar het geld voor gebruikt is. In plaats van 1-0 voor (of gelijk spel) staat hij ineens 1-0 achter en houdt Janneke in principe haar vorderingsrecht op het gezamenlijk vermogen.

Administratie en bewijslast blijft een heikel punt voor echtgenoten. Neem bij vragen hierover contact op met onze belastingadviseurs Marijn Lagarde of Bina Schouwstra.

 

Terug