Actueel
Reisbureauregeling in de omzetbelasting

Reisbureauregeling in de omzetbelasting

16 juli 2019
Categorie: Nieuws

In de Wet op de omzetbelasting 1968 is in artikel 28z ev de reisbureauregeling opgenomen. De reisbureauregeling is een bijzondere regeling welke afwijkt van het normale BTW-systeem.

Van een reisbureau is sprake als deze op eigen naam reizen verkoopt aan de reiziger, waarbij het reisbureau gebruik maakt van één of meer goederen en diensten van andere ondernemers.

Het enkel verhuren van een accommodatie valt niet onder de reisbureauregeling. Er moet sprake zijn van een samenstel van goederen en diensten. Verzorgt het reisbureau naast de verhuur van de vakantiewoning ook het vervoer naar en van de bestemming, dan kan de reisbureauregeling van toepassing zijn. Voorwaarde is dan wel dat één of meer onderdelen zijn ingekocht bij derden.  

Indien de reisbureauregeling van toepassing is, dan heeft het reisbureau geen recht op vooraftrek op de ingekochte reisonderdelen. Eventuele buitenlandse BTW kan ook niet teruggevraagd worden. Wel bestaat er recht op vooraftrek welke op algemene kosten in rekening zijn gebracht aan het reisbureau.

Het reisbureau is omzetbelasting verschuldigd over zijn winstmarge. De winstmarge wordt bepaald door de opbrengst (incl. BTW) te verminderen met de reisinkopen (incl.BTW). Uit het resultaat van deze som dient 21/121-deel BTW afgedragen te worden.

Terug