Regeling Energie-investeringsaftrek (EIA)
Nieuws - 21 april 2023

Regeling Energie-investeringsaftrek (EIA)

Heb je een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wil je investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kan dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. 

Energielijst

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat je investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst. Met de online zoektool van het RVO bekijk je of je investering op de Energielijst 2023 staat, zie HIER. Hiermee zoek je snel op branche, je milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of een ander trefwoord. Of raadpleeg de brochure Energielijst 2023. Deze vind je HIER.

De voorwaarden

-      Je meldt de investering op tijd: de hoofdregel is binnen 3 maanden nadat je de investeringsverplichting voor het bedrijfsmiddel bent aangegaan.

-      Je bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of een van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). De regeling is niet voor particulieren.

-      Je valt onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

-      Je doet een investering in een bedrijfsmiddel dat op de Energielijst staat.

-      Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van de Energielijst.

-      Het meldingsbedrag voor aangegane verplichtingen en gemaakte voortbrengingskosten samen is per melding ten minste € 2.500.

-      Het maximale meldingsbedrag per kalenderjaar per bedrijf is maximaal € 136 miljoen.

-      Indien nodig levert je een bewijs aan van de vereiste vergunningen en certificaten.

-      Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.

Meer informatie

Wil je weten welke kosten wel / niet in aanmerking komen klik dan HIER.

Investering staat niet op Energielijst?

Levert je investering wel energiebesparing op, maar staat deze niet op de Energielijst? Kijk dan of je de investering kunt melden onder een zogenoemde generieke code, zie HIER.