Actueel
Personeelskorting in de werkkostenregeling

Personeelskorting in de werkkostenregeling

14 mei 2020
Categorie: Nieuws

De werkgever mag onbelaste vergoedingen geven tot 1,2% van de loonsom. Dit is het loon van alle medewerkers samen. Deze vrije ruimte was voor 2020 met 0,5% verhoogd tot 1,7%. Dat geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom. Voor het bedrag boven € 400.000 blijft het percentage van de 1,2% gelden. Door de coronamaatregelen is deze 1,7% zelfs nu verhoogd tot 3% voor de eerste
€ 400.000.

Aftrek vaste klantenkorting
Als werknemers van u een korting kunnen krijgen, die anderen ook krijgen, dan is deze korting geen loon en kan deze onbelast blijven. Bijvoorbeeld de standaardkorting van vijf procent die vaste klanten kunnen krijgen in dit voorbeeld, is dan voor uw werknemers geen loon.

Gerichte vrijstelling voor branche-eigen producten
U kunt uw medewerkers ook een onbelaste korting geven op producten uit uw bedrijf onder de volgende voorwaarden:

  1. De producten zijn niet branchevreemd (moeten binnen uw bedrijfsvoering verkocht worden).
  2. U geeft niet meer dan 20% korting over de waarde in het economisch verkeer (normaliter de consumentenprijs).
  3. U geeft per jaar, per werknemer, niet meer dan € 500 korting.

Aanwijzen van personeelskorting
Voorwaarde is wel dat u de personeelskorting aanwijst als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte. Als u dit verzuimt, beschouwt de Belastingdienst de volledige korting als loon.

Daarover moet u dan loonheffing afdragen. Wijst u aan, dan heeft u daar geen last van. U betaalt over de korting van 20 procent tot en met € 500 per jaar per werknemer geen loonheffing. Geeft u meer korting dan deze € 500, dan kunt u het meerdere vervolgens onderbrengen in de vrije ruimte. Zolang u de vrije ruimte nog niet helemaal heeft benut, is de meerdere korting dus ook onbelast. Is er geen vrije ruimte meer over? Dan is het bedrag boven de € 500 belast tegen 80 procent eindheffing. Overigens is het toepassen van de eindheffing in de meeste gevallen nog voordeliger dan een uitkering als bruto loon. Inclusief sociale premies is er al gauw sprake van een belasting van 115 procent.

Door de verhoogde ruimte in 2020 van de WKR is het dus mogelijk om aangewezen personeelskortingen voor dit jaar te verhogen tot een maximum van € 12.000 bij een loonsom van €400.000.

 

Terug