Actueel
Pensioenperikelen: deadline 31 december 2019 omzetting pensioen in eigen beheer en andere bijzonderheden

Pensioenperikelen: deadline 31 december 2019 omzetting pensioen in eigen beheer en andere bijzonderheden

27 november 2019
Categorie: Nieuws

Deadline op u van toepassing?

Voor wie het nog niet weet èn directeur grootaandeelhouder is met een pensioen in eigen beheer bij de B.V.: per 31 december 2019 stopt definitief de mogelijkheid om uw pensioenrechten af te kopen of uw rechten om te zetten in een oudedagsverplichting.

De voorgaande paar jaar heb ik met de meesten van u besproken wat de mogelijkheden zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Daar zal ik u nu niet mee vermoeien. Op dit moment zijn we druk bezig om de formaliteiten klaar te maken voor degenen die op basis daarvan hadden besloten om de pensioenrechten per 31 december 2019 om te zetten in een oudedagsverplichting. De stukken krijgt u binnenkort in de al dan niet digitale brievenbus. Een enkeling heeft nog afgekocht dit jaar, alhoewel de korting aardig is gedaald.
Let op dat u en uw partner deze per omgaande tekenen en terugsturen, zodat we de Belastingdienst tijdig kunnen informeren over uw keuze op het informatieformulier.

Voor degenen die door omstandigheden, bijvoorbeeld omdat u een paar jaar geleden nog geen  klant was, nog geen beslissing heeft genomen, geldt dat op korte termijn met u contact wordt opgenomen om een afspraak in te plannen. Het is, ook als u geen pensioen in eigen beheer hebt, goed om na te denken over de vraag hoe u denkt na uw werkzame leven in uw uitgaven te financieren. Wij kunnen dat ook uitwerken in een prognose in een financiële planning om dat inzichtelijk te maken. U mag natuurlijk ook zelf contact opnemen met uw relatiebeheerder of belastingadviseurs. 31 december 2019 is het snel!

Vanaf 1 januari 2020 jaar zal een pensioenvoorziening in eigen beheer een pensioen blijven. Het alternatief is duur: bij afkoop valt de hele voorziening vrij en is er strafheffing verschuldigd. Omzetting in een oudedagsverplichting is  niet meer mogelijk.

Kortom, nog even checken of u nog wat wilt of moet doen voor u oliebollen gaat bakken.

Bina Schouwstra

 

 

Terug