Dit jaar komen alle kringloopwinkels om in de vele spullen die worden opgeruimd nu mensen meer tijd hebben om op te ruimen. Kasten worden leeggeruimd en kledingzakken staan massaal aan de kant van de weg. Ook de tweedehands spullen doen het goed, nu steeds meer mensen het belang inzien van een circulaire economie, om het zo maar eens uit te drukken.
B.V. liquideren
Aan het eind van het jaar komt ook een opruimwoede in B.V.’s op gang. Immers als de B.V. toch geen functie meer heeft kun je maar beter zorgen dat er geen aangifte vennootschapsbelasting 2021 meer gedaan hoeft te worden.
Het opruimen kan op twee manieren: uitgebreid met alle bescherming voor bestuurders of de hele snelle methode.
Uitgebreide methode
Voor de uitgebreide methode is het voor dit jaar al te laat, want dan moeten mogelijke schuldeisers een maand de tijd gegeven worden na publicatie van de voorgenomen liquidatie in een landelijk dagblad, om bezwaar te maken tegen de opheffing van de B.V.. Na liquidatie kunnen ze immers geen betaling meer verwachten van hun vorderingen, uitzonderingen daargelaten.
Daarnaast moeten notulen worden opgeteld waarin besloten wordt tot liquidatie en moet er een plan van verdeling worden opgesteld. Daarvoor heb je dus een actuele vermogenspositie nodig. Dat opstellen kan nog wel wat tijd kosten.
Soms kan het ook handig zijn om nog wat vermogensbestanddelen of schulden over te dragen wat nog behouden moet worden.
“Turbo”-methode
Het blijkt dat het overgrote deel van de geliquideerde B.V. ’s op de snelle manier wordt geliquideerd: naar verluid komt dat bijna neer op ca. 80% van de opgeheven vennootschappen.
Het enige dat dan gedaan hoeft te worden is notulen opstellen van het besluit tot liquidatie en een formulier 17A met bijlagen op te sturen naar de Kamer van Koophandel. Op dat formulier wordt de vraag gesteld of er baten zijn. Als je daar nee invult, ben je klaar na het ondertekenen en opsturen/langsbrengen van het formulier.
Maar wanneer zijn er baten?
Dat er nog schulden zijn is vaak een reden om toch maar de uitgebreide procedure te kiezen. Je wilt als bestuurder immers niet dat schuldeisers naderhand proberen om hun vorderingen alsnog bij jou te innen. Geeft toch een hoop gedoe, ook al zou het uiteindelijk niet lukken om jou als bestuurdersaansprakelijk te stellen, maar dat kan ook nog. Dan moet namelijk aannemelijk gemaakt worden dat het niet betalen van (belasting)schulden het gevolg is van aan de bestuurder te wijten kennelijk onbehoorlijk bestuur. Hou daarbij wel rekening met allerlei hoofdelijke aansprakelijkheden op basis van de Invorderingswet 1990. Je moet niet bewust het inningrecht van de fiscus frustreren.
Onder het woord baten wordt taalkundig niet verstaan dat je geen baten hebt als je meer schulden dan inkomsten hebt. Sorry voor de dubbele ontkenning, maar het kan even niet anders. Dan heb je nog steeds baten. In dat geval hebben schuldeisers gelegenheid om de liquidatie te heropenen als je de versnelde procedure hebt gevolgd. Daar is onlangs nog een uitspraak over geweest. Of ze gaan een procedure voor bestuurdersaansprakelijkheid of onrechtmatige daad aan.
Er mogen dus echt geen inkomsten meer te verwachten zijn. Hoeveel schulden er ook zijn, je mag dan in principe de turboliquidatie toepassen.
Nog wel…………er zijn plannen voor een wetsvoorstel voor aanpassing van de turboliquidatie, waarmee de positie van schuldeisers versterkt zal worden. Een middel zal waarschijnlijk zijn dat in alle gevallen ook een slotbalans opgesteld moet worden om schuldeisers meer inzicht te bieden en wellicht toch nog wat te krijgen van hun vorderingen.
Een actiepunt voor een volgend kabinet verwacht ik.
Nu toch nog even kijken naar de lege B.V.’s in de kast? Opgeruimd staat netjes, heb ik altijd geleerd.