Actueel
Op de fiets naar het werk in 2020?

Op de fiets naar het werk in 2020?

10 december 2019
Categorie: Nieuws

Wilt u uw werknemers stimuleren om op de fiets naar het werk te komen? Dan zijn hier verschillende mogelijkheden voor.  

Mogelijkheid 1: geen fiets van de zaak
In dit geval schaft de werknemer in privé een fiets aan. De werkgever mag vervolgens per gereden kilometer een vergoeding verstrekken. 

Vergoedingen tot en met € 0,19 per kilometer zijn onbelast. Bij een hogere vergoeding is het gedeelte boven € 0,19 belastbaar loon voor de loonheffingen. 

Tip: u kunt een personeelslening verstrekken voor de aanschaf van de fiets. Hiervoor dient in de regel een marktconforme rente berekend te worden, maar op dit moment geldt een uitzondering voor (elektrische) fietsen. 

Mogelijkheid 2: een fiets van de zaak
Vanaf 2020 dient bij het ter beschikking stellen van een zakelijke fiets aan de werknemer 7% van de consumentenadviesprijs als bijtelling berekend te worden. Hierbij komt de mogelijkheid tot het declareren van fietskilometers te vervallen. 

Voorbeeld:
Aanschafprijs fiets: € 1.000
Bijtelling: 7%
Loonheffing: 38% 

In dit geval zal de werknemer jaarlijks netto ongeveer € 27 kwijt zijn aan het gebruik van de fiets. Betaalt de werknemer een eigen bijdrage voor de fiets? Dan mag deze hierin verrekend worden. 

Voor een werkgever zijn de kosten (en betaalde omzetbelasting) doorgaans aftrekbaar. 

Tip: heeft u meerdere investeringen in één boekjaar, of is de aanschafwaarde van de fiets meer dan € 2.300 exclusief btw? In dat geval heeft u mogelijk recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. 

Advies nodig? Neemt u dan contact op met onze adviseurs.

Terug