Ontslaguitkeringen
Nieuws - 26 oktober 2022

Ontslaguitkeringen

Sinds 2014 kan een ontslaguitkering alleen nog toegekend worden in de vorm van een belaste uitkering. Over deze uitkering moet dus loonbelasting, premie volksverzekeringen en ZVW worden ingehouden. Technisch gezien is deze uitkering loon uit vroegere dienstbetrekking. Daarom zijn er geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd over deze uitkering.

Voor ontslaguitkeringen van vóór 1 januari 2014 kon de (ex-)werknemer kiezen om de ontslaguitkering te krijgen in de vorm van een vrijgesteld stamrecht (aanspraak op periodieke uitkeringen). De stamrechtvrijstelling is echter per 1 januari 2014 vervallen. Voor de stamrechten die al op 31 december 2013 bestonden geldt overgangsrecht. Voor deze stamrechten blijven de regels gelden zoals deze op 31 december 2013 waren. 

Voorkomen moet worden dat deze uitkering aangemerkt kan worden als een regeling voor vervroegd uittreden. In dat geval is mogelijk naast de gewone loonheffingen namelijk ook een pseudo-eindheffing verschuldigd. In de volgende gevallen kan er sprake zijn van een regeling voor vervroegd uittreden:

  • U geeft uw werknemer bij het einde van zijn dienstbetrekking een ontslaguitkering mee;
  • U geeft uw werknemer vlak voor het einde van de dienstbetrekking de mogelijkheid om (langdurig) met verlof te gaan;
  • U stelt uw werknemer vlak voor het einde van de dienstbetrekking op non-actief;
  • U voert een afvloeiingsregeling in voor werknemers vanaf een bepaalde leeftijd en u geeft deze werknemers een uitkering om de periode tot de ingangsdatum van AOW of pensioen te overbruggen of om de pensioenuitkering aan te vullen.