Actueel
Nieuwe (belasting) maatregelen aangekondigd

Nieuwe (belasting) maatregelen aangekondigd

28 april 2020
Categorie: Nieuws

Afgelopen vrijdag 24 april zijn er nieuwe (belasting)maatregelen aangekondigd om ondernemers te ondersteunen. Hierbij een update. 

  1. Voor B.V.’s/vennootschapsbelasting: fiscale coronareserve: verwachte verliezen 2020 kunnen, tot maximaal de winst over 2019, in aftrek worden genomen op resultaat 2019. Feitelijk is dit een versnelde carry back. 
  2. Voor B.V’s/DGA’s: verlaging gebruikelijk loon bij omzetdaling: DGA-salaris mag tijdelijk worden verminderd met percentage omzetdaling. Oftewel: gebruikelijk loon 2020 mag achteraf bepaald worden. Leg dit vast in de notulen AV. Let op: reeds uitbetaald salaris mag niet met terugwerkende kracht worden verlaagd.
  3. Voor B.V.’s/DGA’s: uitstel Wet excessief lening bij eigen vennootschap met één jaar tot 31 december 2023. Dus in geval van schulden bij B.V. boven EUR 500.000 één jaar extra tijd om af te lossen zonder ‘boete’.
  4. Voor bedrijven met personeel: verruiming werkkostenregeling: de vrije ruimte wordt eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3%. Ook aardig voor DGA’s.
  5. Voor IB-ondernemers: versoepeling urencriterium: de niet gewerkte uren van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 hebben geen effect op de ondernemersaftrek. De Belastingdienst gaat ervan uit dat u in die periode tenminste 24 uur aan de onderneming heeft besteedt ook al heeft u dat niet gedaan.
  6. Voor iedereen: fiscale toestemming betaalpauze voor hypotheekverplichtingen. Om recht  te hebben op belastingaftrekaftrek van de hypotheekrente is aflossen verplicht. Deze eis vervalt dus tijdelijk.
Terug