Mijn Belastingdienst Zakelijk
Nieuws - 12 februari 2024

Mijn Belastingdienst Zakelijk

Op 1 juli 2024 sluit de Belastingdienst het oude portaal voor ondernemers definitief. Alle ondernemers en fiscaal dienstverleners die het oude portaal nu nog gebruiken, moeten overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk, boekhoudsoftware of een fiscaal dienstverlener.

eHerkenning beschikbaar voor bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer
Ondernemers die niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KVK), konden eerder nog geen eHerkenning aanvragen. Daarom gebruikten zij het oude portaal nog. Sinds 29 januari 2024 kunnen bijna alle bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer ook eHerkenning aanvragen. Fiscale eenheden voor de omzetbelasting volgen begin maart. Alleen de fiscaal dienstverleners die geen KVK-nummer hebben, bijvoorbeeld buitenlandse intermediairs, kunnen nog geen eHerkenning aanvragen. De belastingdienst werkt aan een oplossing.

Oude portaal sluit op 1 juli 2024
Nu het voor alle ondernemers mogelijk is om over te stappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk, sluit de Belastingdienst het oude portaal op 1 juli 2024. Ook sluit op 1 juli 2024 de beveiligde plek op hun website waar ondernemers van buiten de Europese Unie (EU) btw-melding doen voor het EU-btw éénloketsysteem.

Compensatieregeling
Er is een nieuwe compensatieregeling in ontwikkeling voor de kosten van eHerkenning voor bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer. Zodra het compensatiebedrag en de voorwaarden van deze regeling bekend zijn, lees je dat op de website van de Belastingdienst.

Aangifte doen in Mijn Belastingdienst Zakelijk
De btw-aangifte, suppletie en opgaaf ICP en de EU-btw-melding zijn al beschikbaar op Mijn Belastingdienst Zakelijk. De formulieren voor de teruggaaf dividendbelasting en de EU-btw-melding in het Engels komen naar verwachting halverwege maart 2024.

Hoe kunt u overstappen?
Op www.belastingdienst.nl/overstappen kun je lezen hoe je vanaf 1 juli in moet loggen en hoe je je kan voorbereiden. Op die pagina vind je ook de meest actuele informatie over overstappen.

En je hoeft niet te wachten tot 1 juli. Overstappen kan ook eerder. Vraag eHerkenning op tijd aan, want dit proces kost tijd.