Maak tijdig bezwaar tegen de WOZ-beschikking
Nieuws - 29 maart 2023

Maak tijdig bezwaar tegen de WOZ-beschikking

In februari heb je mogelijk een WOZ-beschikking ontvangen en je vraagt je af of deze waarde de juiste is, hoe je dat kan onderzoeken en of het raadzaam is bezwaar aan te tekenen. Tevens vraag je jezelf af waar die WOZ-waarde eigenlijk allemaal voor gebruikt wordt.

Gebruik WOZ-waarde voor belastingen

De volgende 3 overheden gebruiken de WOZ-waarde bij de berekening van hun belastingen:

-      Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing.

-      De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigen woningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.

-      Waterschappen gebruiken de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing.

Deze organisaties gebruiken dezelfde WOZ-waarde van uw woning.

Checken van de WOZ-waarde

Je kan de waarde checken via bijvoorbeeld het WOZ-waardeloket of de koopsominformatie van het Kadaster.

1.    Via het WOZ-waardeloket kun je gratis de WOZ-waarde van je woning en andere woningen opvragen. De waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) is voor iedereen openbaar. Ook kun je bij je gemeente een taxatieverslag opvragen van je woning. Zo kun je een inschatting maken of de WOZ-waarde ongeveer klopt.

2.    Met de koopsominformatie van het Kadaster kun je tegen betaling informatie krijgen over de aankoopprijs van een woning of woningen. Hiermee vergelijk je de WOZ-waarde van je woning met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Het gaat dan om woningen die zijn verkocht rond 1 januari van het vorige jaar (waardepeildatum). Deze koopsommen zijn niet hetzelfde als de WOZ-waarde. Het zijn momentopnames, zonder correctie voor verschillen met het WOZ-object. De WOZ-waarden in het WOZ-waardeloket zijn beter vergelijkbaar en gratis.

Kun je bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking?

Het is mogelijk in bezwaar te gaan tegen de WOZ-waarde vermeld op de WOZ-beschikking. Op deze beschikking staat hoe bezwaar gemaakt kan worden. Denk er aan dat het bezwaar tijdig moet zijn ingediend dat wil zeggen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.

Waar moet een bezwaarschrift aan voldoen

Denk hierbij (naast de tijdigheid van indienen) aan de volgende zaken waar een bezwaarschrift aan moet voldoen:

-      de naam en het adres van de indiener,

-      de dagtekening,

-      een omschrijving van het besluit (lees: beschikking) waartegen het bezwaar is gericht,

-      de gronden van het bezwaar.

Pro forma bezwaar

Aangezien de 6 weken termijn mogelijk eind volgende week reeds afloopt en je nog niet alles hebt onderzocht en je wel het vermoeden hebt dat de WOZ-waarde vermeld op de WOZ-beschikking te hoog is en je alle rechten wilt voorbehouden, dien dan ter behoud van rechten deze week een pro forma bezwaar in. De gemeente zal daar dan schriftelijk op reageren en in haar brief aangeven binnen welke termijn de motivering ingediend moet worden en dat zal dan zijn binnen 4 weken nadien. Voor een model pro forma bezwaar klik HIER.

Uitspraak gemeente op bezwaar

De overheidsorganisatie moet binnen 6 weken na het einde van de bezwaartermijn een beslissing nemen op het bezwaar. In uitzonderingsgevallen mag de overheidsorganisatie langer de tijd nemen. Het kan zijn dat je wordt uitgenodigd voor een hoorzitting.

Niet eens met uitspraak gemeente

Ben je het vervolgens niet eens met de uitspraak van de gemeente op het bezwaar, dan kun je in beroep gaan bij de sector bestuursrecht van de rechtbank. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak van de rechtbank, dan kun je in hoger beroep gaan bij de belastingkamer van het Gerechtshof.

Hulp bij het opstellen en indienen van het bezwaar

Onze juridische afdeling heeft ervaring met dit soort trajecten en staat je graag bij. Tevens kunnen we dan een inschatting maken of de kosten wel opwegen tegen de baten.