Actueel
KRC Van Elderen Corporate Finance

KRC Van Elderen Corporate Finance

23 april 2020
Categorie: Nieuws

KRC Van Elderen Corporate Finance is een relatief jong onderdeel van KRC Van Elderen, welke zich bezig houdt met de waardering van ondernemingen en daarnaast klanten adviseert en ondersteunt in het verkoopproces van haar onderneming. Graag lichten wij daarom een bijzondere casus verder toe, om een idee te krijgen van wat wij doen. 

Momenteel zijn wij met bezig met de verkoop van een onderneming in de zorg gerelateerde sector. De onderneming heeft een aantal jaren achter de rug waarin vooral gefocust is op de structurering van de onderneming en de bouw van een solide fundering van waaruit groei gerealiseerd kan worden. Normaliter is dat niet het meest ideale moment om een bedrijf over te dragen, omdat er mede gekeken wordt naar de resultaten van recente jaren. Een dergelijk bedrijf waarderen is lastig, want ondanks dat de focus bij een waardering op de toekomst ligt, wordt er ook gekeken naar het verleden. In deze waardering, zal iedere geïnteresseerde dan zeggen: “laat eerst maar eens zien dat het erin zit, want op basis van de cijfers uit het verleden zie ik het niet”. 

Voor deze klant hebben wij een earn-out constructie bedacht op basis waarvan de verkoopprijs bepaald wordt. De verkoper blijft nog een aantal jaren aan op de achtergrond en op basis van de toekomstige EBITDA’s (resultaat voor afschrijving, interestbetaling en belasting) wordt de uiteindelijke koopsom bepaald. Op deze manier wordt de ondernemer beloond voor de opbouw van de onderneming in de afgelopen jaren, waarin het bedrijf en niet het resultaat altijd centraal heeft gestaan. Zowel voor koper als voor verkoper wordt hiermee een mooie en eerlijke deal beklonken. 

Wij zien helaas vaak dat ondernemers (te) lang wachten met het inrichting van dit traject, waardoor zaken snel geregeld moeten worden, wat er wellicht voor zorgt dat niet het optimale resultaat behaald wordt. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op als u eens wilt sparren over de toekomst, voortzetting of overdracht van uw bedrijf.

Terug