Je woont samen en komt te overlijden, maar je partner erft niets
Nieuws - 23 maart 2021

Je woont samen en komt te overlijden, maar je partner erft niets

Als je komt te overlijden, laat je al je bezittingen na aan je erfgenamen. De vraag die je jezelf moet stellen, is wie dan je erfgenamen eigenlijk zijn of wie je wil dat je erfgenamen zijn.

Wettelijke verdeling
Ben je niet getrouwd of ben je geen geregistreerd partnerschap aangegaan maar woon je samen en heb je niets geregeld, dan erft de persoon met wie je samenwoont niets. Dan geldt immers de wettelijke verdeling. Als er kinderen zijn gaat dit naar hen. Maar als er geen kinderen zijn dan gaat alles naar de familie van de overledene. Degene met wie je samenwoont krijgt dan dus niets.

Testament
Wil je dat degene met wie je samenwoont ook meedeelt in de erfenis, dan moet dat testamentair geregeld worden. In dat geval doe je er goed aan stil te staan bij de vraag of die dan alles krijgt of dat er ook nog zaken naar de familie terug moeten. Denk dan aan eerdere schenkingen die je hebt gehad van je ouders bijvoorbeeld. Maar dat kan ook gaan om spullen met veelal een emotionele waarde. Ook daarvoor is het raadzaam contact op te zoeken met een notaris.

Notarieel samenlevingscontract
Erft dan degene met wie je samenwoont (een deel van) je nalatenschap, vraag je dan zelf af of diegene dan ook je fiscale partner is in de zien van de Successiewet. Dat is mede bepalend voor de vraag hoe hoog de vrijstelling is. Heb je samen al 5 jaar lang onafgebroken een gemeenschappelijke huishouding en sta je al die tijd in de basisregistratie op hetzelfde woonadres ingeschreven, dan geldt de hoge vrijstelling. Maar is dat korter, idan is het raadzaam een notarieel samenlevingscontract op te laten stellen door een notaris. Dan geldt namelijk niet die 5-jaars eis maar geldt een 6-maands eis. En in zo'n samenlevingscontract moet dan ook bijvoorbeeld staan dat er een wederzijdse zorgplicht is.