Insluiting of uitsluiting? Maak uw wensen kenbaar.
Column - 28 februari 2018

Insluiting of uitsluiting? Maak uw wensen kenbaar.

Blog februari 2018

Insluiting gewenst
Wilt u wel eens ingesloten worden? Ik denk het niet. Toch kan dat financieel soms gewenst zijn en soms niet. Over het algemeen ben ik geneigd om nee te zeggen als iemand mij zou vragen: “Wil je ingesloten worden”. Het moet niet gekker worden zou je denken.

“Insluiting gewenst” is vanaf 1 januari 2018 een nieuwe term die van belang kan zijn voor stellen die vanaf 1 januari 2018 zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap aan zijn gegaan. Of met name voor hun ouders, grootouders en suikerooms en –tantes, die ik nu maar even tante Agaath en oom Dagobert noem. Bij sommige huwelijken vraag je je af of er bij huwelijkspartners sprake is van vrijwillige insluiting in een geestelijke gevangenis, maar dat is wat anders.

Uitsluitingsclausule (dus geen insluitingclausule)
Deze term kent u wellicht al wel als u in de gelukkige omstandigheid bent om geld te kunnen schenken of te ontvangen. Vaak met het idee dat latere generaties in een eerdere levensfase met kleine kinderen en een hypotheek op de eigen woning het geld beter kunnen gebruiken, dan wanneer ze het pas krijgen na overlijden.

De mogelijk gulle gevers, tante Agaath en oom Dagobert, kennen ook de uitsluitingsclausule, al was het maar als ze jaarlijks een overboeking doen met kerst als gift voor de neefjes Kwik, Kwek en Kwak. De tekst ‘Schenking onder privéclausule’ moet op het bankafschrift en liefst in een schenkingsovereenkomst opgenomen worden volgens de adviseur van oom Dagobert. Dagobert_duck.jpg

De vastlegging is nodig om bij een echtscheiding van Kwik, Kwek of Kwak, te kunnen bewijzen dat de schenking niet met de toekomstige ex hoeft te worden gedeeld.
 

Apart administreren noodzaak
Vaak leidt het tot niets als de neefjes en hun partners hun vermogens niet gescheiden hebben gehouden en het gezamenlijk hebben gebruikt voor een reisje naar de tropen of voor hun andere avonturen, maar dan is het in ieder geval geprobeerd. Maar of oom Dagobert daar blij van wordt? Het gezicht zal op onweer staan of erger als hij uit zijn vel gaat springen als hij hoort dat zijn geld is verbrast of dat het naar de ex van Kwik, Kwek en Kwak of Smurf gaat.

Als het huwelijk goed gaat en oom Dagobert grotere bedragen schenkt, kan hij dit vast laten leggen in een akte van schenking of kwijtschelding van een schuld al dan niet bij een notaris. Als er alle vertrouwen is dat Smurf en Smurfin waarschijnlijk bij elkaar blijven tot de dood hen scheidt en Smurfin ook de ideale schoondochter blijkt te zijn, kan oom Dagobert opnemen dat de uitsluitingsclausule alleen geldt bij beëindiging van het huwelijk door echtscheiding. Als het door overlijden eindigt dan mag de schoondochter of -zoon wel meedelen. De uitsluitingsclausule is nog steeds van belang voor stellen die voor 2018 zijn gehuwd en bepaalde andere situaties: dus het is verstandig deze op te blijven nemen. Alles staat of valt met het bewijs.

2018
Wie vanaf 2018 in het huwelijksbootje stapt zonder huwelijkse voorwaarden te maken, trouwt niet meer in algehele gemeenschap. Men trouwt in een beperkte gemeenschap die alleen het vermogen en schulden omvat die tijdens huwelijk zijn ontstaan. Dat heeft ook zijn voordelen: je deelt ook niet mee in de schulden die al voor het huwelijk zijn ontstaan, zoals bij de voor 2018 bestaande gemeenschap van goederen. Ook schenkingen en erfenissen vallen altijd buiten de huwelijksgemeenschap, zowel voor als tijdens het huwelijk. Ook al zou je dus willen dat het gezamenlijk was, dan is dat in principe niet zo.

De schenker kán in de schenkingsakte of testament bepalen dat een schenking of erfenis wel tot de (beperkte) huwelijksgoederengemeenschap behoort. Vaak uit overwegingen voor de erfbelastingen. Dat is een insluitingsclausule: de gift of erfenis gaat tot het gezamenlijke vermogen van de huwelijkspartners behoren.

Als wel huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt hangt het van de inhoud daarvan af wat de gevolgen zijn. Bovendien is het altijd mogelijk om huwelijkse voorwaarden te wijzigen.

Baas in eigen portemonnee
Het kind kan dit wel weer teniet doen en blijft baas over eigen banktegoeden: het kind kan huwelijkse voorwaarden maken die de insluitingsclausule teniet doet. Het kind bepaalt dan dat schenkingen en erfenissen niet in de gemeenschap vallen.

Maak uw wensen duidelijk!
Wat wenselijk is, is van veel factoren afhankelijk en uw persoonlijke ideeën. Een overleg met ons over uw wensen kan daarom zinvol zijn. Wij kunnen dan ook de wetgeving in de gaten houden en uw omstandigheden om zoveel mogelijk te zorgen dat uw wensen gewaarborgd worden.

Vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op.

Bina Schouwstra