Inbreng in de B.V.? Denk aan de intentieverklaring voor 1 oktober 2022!
Nieuws - 20 september 2022

Inbreng in de B.V.? Denk aan de intentieverklaring voor 1 oktober 2022!

Heeft u een IB-onderneming zoals een eenmanszaak of een V.O.F. en wilt u om wat voor reden dan ook deze onderneming inbrengen in een B.V.?

Dan kan dat nu nog met terugwerkende kracht naar het begin van het kalenderjaar. Het enige wat u dan moet doen is het voornemen om geruisloos (=zonder afrekening van belasting) in te brengen in de B.V. vast te leggen in een intentieverklaring en deze voor 1 oktober 2022 te laten registreren bij de Belastingdienst. 

Belangrijk is dus om te beseffen dat de intentieverklaring enkel een voornemen is en geen verplichting om ook daadwerkelijk een B.V. op te richten. U houdt daarmee alle opties open om te kijken wat voor u het meest voordelig zou kunnen zijn. De inbreng van de IB-onderneming moet vervolgens voor 1 april van het volgende jaar (dus voor 1 april 2023) zijn gerealiseerd. U wordt dan geacht met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 al uw onderneming via een B.V. te hebben gedreven. 

Er zijn verschillende redenen om tot inbreng in de B.V. over te gaan. Bijvoorbeeld vanwege het aansprakelijkheidsrisico in de eenmanszaak of omdat het belastingtarief in de B.V. mogelijk voordeliger voor u is. 

Wilt u weten of inbreng in de B.V. mogelijk voor u zinvol is? Raadpleeg dan uw adviseur.