Huurt u zzp'ers in en loopt u dan nog risico in het kader van de Wet DBA
Nieuws - 2 mei 2022

Huurt u zzp'ers in en loopt u dan nog risico in het kader van de Wet DBA

 

In 2016 is de De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ingevoerd. De Wet DBA heeft geen wijziging gebracht in het feit of iemand voor u als opdrachtgever nu als werknemer actief is of als zzp'er. Het enige wat er feitelijk is ingevoerd met de Wet DBA, is dat de problemen feitelijk verschoven zijn van de opdrachtnemer naar de opdrachtgever als het gaat om de aansprakelijkheid. Als opdrachtgever verkeert u dus reeds 6 jaar in een lastige positie.

Verklaring arbeidsrelatie
Tot 1 mei 2016 gold nog de verklaring arbeidsdrelatie (VAR). Die had daarbij enkel een zuiverende werking voor de vraag wie aansprakelijk gesteld werd als er toch achteraf sprake was van een dienstbetrekking. Als de VAR was afgegeven aan de opdrachtgever, was dus de opdrachtnemer degene die aansprakelijk werd gesteld. De opdrachtgever liep enkel risico als deze te kwader trouw was. Ook de VAR zei dus niets over de kwalificatie dienstbetrekking of niet.

Enkel handhaven als sprake is van kwaadwillendheid
Gelukkig treedt de Belastingdienst onder de Wet DBA dankzij het handhavingsmoratorium vooralsnog alleen op als u als opdrachtgever 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan terwijl u weet – of had kunnen weten - dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking'.

Komt er nog wat dit jaar op dit gebied
De onduidelijkheid blijft bestaan. Wat i.e.g. raadzaam is, om nog eens na te denken over het feit of u nog risico loopt in deze en alles goed af te bakenen in een goed doordachte schriftelijke overeenkomst van opdracht voor dienstverlening. Daarin zal dan ook het verhaalsverbod (artikel 20 Wfsv) meegewogen moeten worden en hoe dat te omzeilen. Raadzaam is ook om te vermijden dat degene die u inhuurt enkel voor u als opdrachtgever werkzaam is. 

Tussenschuiven BV
Het tussenschuiven van een BV door een ZZP'er is i.e.g. niet relevant voor de kwalificatie van de dienstbetrekking. Dus als een ZZP'er niet rechtstreeks factureert aan zijn opdrachtgever maar middels zijn eigen BV, heeft ook dat niet het gewenste effect om de eventuele dienstbetrekking te ontlopen. 

Aan 1 van de 3 voorwaarden moet niet zijn voldaan
Bepalend zijn en blijven de elementen: is er sprake van een gezagsverhouding, moet het werk persoonlijk verricht worden, geschiedt dat tegen vergoeding. Als aan 1 van deze 3 voorwaarden niet wordt voldaan, is er geen sprake van een dienstbetrekking. Het komt er dus op neer of 1 van deze elementen voorkomen kan worden.

Neem voor meer informatie contact met ons op, opdat u uw risico's goed afbakent.