Hoe zit met erfbelasting na een overlijden
Nieuws - 31 maart 2023

Hoe zit met erfbelasting na een overlijden

 

Als iemand komt te overlijden, stuurt de Belastingdienst binnen 4 maanden een brief naar de erfgenamen waarin staat of er aangifte gedaan moet doen en wanneer de aangifte binnen moet zijn. Deze brief krijgt dan meestal het oudste kind van de overledene, tenzij is doorgegeven dat een andere erfgenaam contactpersoon is.

Wie doet aangifte

Had de overledene een testament en is daarin een executeur vermeld dan zal deze aangifte erfbelasting doen voor álle erfgenamen. Is er geen executeur aangewezen of is er geen testament dan kunnen de erfgenamen er voor kiezen ieder voor zichzelf aangifte te doen of dat ze dat samen doen en wie dat dan op zich neemt.

Wanneer moet je uiterlijk aangifte erfbelasting doen?

De aangifte erfbelasting moet ingediend worden vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum. Lukt het niet binnen deze termijn om aangifte te doen, dan is het mogelijk uitstel te vragen. Doe dat wel voor de datum dat de aangifte moet zijn ingeleverd volgens de aangiftebrief. Je krijgt dan 5 maanden uitstel. Langer uitstel is mogelijk, maar dan zal altijd gevraagd worden om een voorlopige berekening aan te leveren waardoor er een voorlopige aanslag kan worden opgelegd.

Belastingrente en verzoek om een voorlopige aanslag

Ben je erfbelasting verschuldigd, dan zal de Belastingdienst 4% rente berekenen over een periode van 8 maanden na het overlijden tot 6 weken na de datum van de aanslag. Om belastingrente te vermijden, is het raadzaam tijdig te vragen om een voorlopige aanslag.

Wat is de waarde van je erfenis

Dat hangt af van het soort bezitting dat je krijgt uit de nalatenschap.

-          Ten aanzien van banktegoeden gaat het om de saldi die de overledene had op de dag van overlijden in Nederland en buiten Nederland.

-          Gaat het om een woning, dan ga je uit van de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar van overlijden. Hierbij heb je wel de keuze om eventueel uit te gaan van de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar ná overlijden zodra deze bekend is. Aangezien de huizenprijzen momenteel aan het dalen zijn, zal bijvoorbeeld de WOZ-waarde 2024 lager zijn dan de WOZ-waarde 2023. Hou dat in de gaten. Het is mogelijk hierop terug te komen ook al is de aanslag al definitief opgelegd.  Denk wel aan de 5-jaarstermijn waarop je dit kan aankaarten.

-          Gaat het om een auto, kijk dan naar de ANWB-koerslijst.

-          De waarde van effecten die op de beurs zijn genoteerd staat in de officiële prijscourant van de werkdag voor de datum van het overlijden.

Estate planning

Wil je meer weten over hoe het zit met het bepalen van de waarde van bezittingen en schulden, hoeveel erfbelasting je verschuldigd bent, hoe je aangifte moet doen of wat je kan doen om juist erfbelasting te besparen, neem dan contact op met een van onze estate planners.