Hoe werkt de werkkostenregeling
Nieuws - 1 juli 2022

Hoe werkt de werkkostenregeling

Welke stappen moet u nu nemen als u vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen in uw vrije ruimte wilt onderbrengen:
• stap 1: Bepaal of de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling loon is. De werkkostenregeling geldt alleen voor loon.
• stap 2: Is de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling loon, ga dan na of deze onder de gerichte vrijstellingen of nihilwaarderingen valt. Deze gaan niet ten koste van de vrije ruimte.
• stap 3: Valt de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling niet onder de gerichte vrijstellingen of nihilwaarderingen, kies dan of u deze als eindheffingsloon aanwijst of als loon van de werknemer behandelt. Dat aanwijzen moet gebeuren voordat de vergoeding is uitbetaald en uit de administratie moet blijken dat het is aangewezen. Dat aanwijzen is vormvrij, maar wij hanteren daarvoor standaard 'aanwijsformulieren'.
• stap 4: Bereken over het bedrag boven de vrije ruimte 80% eindheffing.  U kunt per aangiftetijdvak of eens per jaar de eindheffing aangeven en betalen

Voor de berekening van de vrije ruimte geldt een tweeschijvenstelsel. Tot en met het fiscale loon van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 1,7%. Over het meerdere van het fiscale loon bedraagt de vrije ruimte in 2022 1,18%. U toetst aan het eind van het jaar of u boven de vrije ruimte uitkomt. U berekent het totale fiscale loon van uw werknemers over het lopende jaar en op basis daarvan berekent u de vrije ruimte en toetst u of u de vrije ruimte hebt overschreden. Als u eindheffing moet betalen, doet u dat bij uw aangifte over het 2e tijdvak van het volgende kalenderjaar. U mag de eindheffing ook eerder aangeven en betalen, bijvoorbeeld per aangiftetijdvak.