Hoe werkt de gebruikelijkloonregeling i.g.v. langdurig structureel verlies
Nieuws - 6 juli 2021

Hoe werkt de gebruikelijkloonregeling i.g.v. langdurig structureel verlies

 

Heeft u een eigen BV en bent u in dienst van uw BV, u bent dus dga, dan moet u rekening houden met de regels van de gebruikelijkloonregeling. Deze houdt in dat u wordt geacht een loon te krijgen dat normaal is voor het niveau en de duur van uw arbeid.

De hoogte van het gebruikelijk loon

Het gebruikelijk loon moet minimaal het hoogste bedrag zijn van de volgende bedragen:

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;
  • het loon van de meestverdienende werknemer bij de vennootschap of van de meestverdienende werknemer van een verbonden vennootschap van de werkgever;
  • ten minste € 47.000 (2021).

Uitspraak Hof Arnhem-Leeuwarden – structureel en langdurig verlies

Onlangs heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in een casus. De DGA had het loon enkele jaren op nihil gesteld, omdat de BV in een structurele verliessituatie zat. Het gebruikelijke loon zou de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen.

Het Hof gaf de inspecteur gelijk. Die stelde dat de belastingplichtige niet aannemelijk had gemaakt dat sprake was van een structurele verliessituatie en dat het gebruikelijke loon de continuïteit van de onderneming in gevaar zou brengen. Wat daarbij van belang was dat voorafgaand aan de verliesjaren er gewoon winst was gemaakt. Bovendien werden in de jaren dat er wel verlies was geleden veroorzaakt door een dotatie aan een voorziening die vervolgens weer in een jaar daarop vrijviel in de winst.

Moraal van het verhaal

Moraal van het verhaal is dat het mogelijk is uit te gaan van een lager loon dan het gebruikelijk loon, maar dan moet er daadwerkelijk sprake zijn van langdurig, structureel verlies waardoor de continuïteit van de onderneming wordt bedreigd. De bewijslast in deze rust op de belastingplichtige.

In de coronajaren 2020 en 2021 geldt er een afwijkende regeling. Daarover morgen meer.