Actueel
Heeft u een maatschap, VOF of een CV, dan gaat er mogelijk iets wijzigen

Heeft u een maatschap, VOF of een CV, dan gaat er mogelijk iets wijzigen

27 februari 2019
Categorie: Nieuws

Nederland telt ± 231.000 personenvennootschappen (lees: de maatschap, VOF en/of CV). Middels een wetswijziging wil minister Dekker de personenvennootschap aantrekkelijker maken waardoor het makkelijker zou moeten worden om zaken toe doen en om onze concurrentiepositie sterker te maken.

Ondernemers en beroepsbeoefenaren kunnen met de personenvennootschap nieuwe stijl straks flexibeler opereren in het handelsverkeer zonder dat zij extra juridisch advies hoeven in te winnen. Ook wordt duidelijker wat de rechten en plichten van vennoten zijn en wanneer zij aansprakelijk zijn voor schulden. Verder wordt het mogelijk om bijvoorbeeld aanspraak op winst te verpanden. Geldverstrekkers lopen dan minder risico en zullen sneller geneigd zijn financiering te verstrekken.

Met de wetswijziging verdwijnt het verschilt tussen de maatschap en de vennootschap onder firma. Zo verdwijnt het verschilt als het gaat om de aansprakelijkheid. Waarom zouden maten van een advocatenmaatschap bij een huurschuld slechts voor gelijke delen aansprakelijk zijn en de vennoten van een schildersbedrijf voor het volledige bedrag? Het past beter bij de tijd als dat gelijk wordt getrokken. Straks zijn de vennoten voor het volledige bedrag aansprakelijk.

Nieuw is ook dat bij een opdracht voor de vennootschap, bijvoorbeeld de restauratie van een schilderij of een juridisch advies, de aansprakelijkheid kan worden beperkt tot de vennoot aan wie de opdracht uitdrukkelijk is toevertrouwd. Dit komt tegemoet aan de behoeften in de praktijk.

Zie voor meer informatie HIER.

Terug