Actueel
Heeft u de BTW op uw zonnepanelen teruggevraagd en staat uw woning te koop?

Heeft u de BTW op uw zonnepanelen teruggevraagd en staat uw woning te koop?

19 maart 2019
Categorie: Nieuws

Heeft u de BTW op uw zonnepanelen teruggevraagd en staat uw woning te koop? Dan bent u bij verkoop van uw woning wellicht omzetbelasting verschuldigd. 

Het Europese Hof van Justitie heeft in 2013 beslist dat particuliere eigenaren van zonnepanelen ondernemer zijn voor de omzetbelasting en daardoor de betaalde omzetbelasting over de aanschaf van de zonnepanelen terug kan vragen. 

In Nederland kunt u de betaalde omzetbelasting over de aanschaf- en installatiekosten van de zonnepanelen terugvragen. Bij de eerste aangifte bent u forfaitair bedrag aan omzetbelasting verschuldigd. Het forfaitaire bedrag is gekoppeld aan het opwekvermogen in Wattpiek van de zonnepanelen en varieert van € 20 tot € 200. 

Indien er voldaan wordt aan de voorwaarden van de kleine ondernemersregeling kan een particuliere eigenaar nadat de teruggave is ontvangen, op basis van de Nederlandse wetgeving ontheffing van de administratieve verplichtingen verzoeken. Door de ontheffing van de administratieve verplichtingen hoeven na de initiële aangifte om de teruggave te claimen, géén aangiften meer ingediend te worden. Dat kan echter veranderen indien u uw woning verkoopt. 

Zonnepanelen vermeerderen veelal de waarde van de woning. Bij verkoop van de woning moet u nagaan of en in hoeverre de zonnepanelen hebben bijgedragen aan een hogere verkoopprijs van de woning. Het deel van de koopsom dat aan de zonnepanelen kan worden toegerekend kan leiden tot een belaste verkoop van de zonnepanelen voor de omzetbelasting indien de verschuldigde omzetbelasting boven de grens van de kleine ondernemersregeling komt.

 

Terug