Geluk bij een ongeluk
Nieuws - 27 maart 2019

Geluk bij een ongeluk

We reizen met elkaar heel wat af over deze aardbol. Ook werknemers gaan voor hun werk steeds vaker naar het buitenland. Hoe veilig reizen over het algemeen ook is, we sluiten graag een verzekering af voor het geval het mis gaat.

Ongevallenverzekering en loonheffing
Dat kan bijvoorbeeld een uitkering bij invaliditeit zijn of, bij overlijden, voor de nabestaanden. Als goed werkgever wilt u ook dat bij een eventueel ongeluk tijdens diensttijd met blijvend letsel of overlijden, er naderhand geen financiële zorgen zijn.

Vorig jaar is in negatieve zin een uitkering aan slachtoffers van de MH17-ramp in het nieuws gekomen, omdat die uitkeringen belast waren met loonheffing. Niet belast is het feit dat door de werkgever de verzekering wordt afgesloten en de premie wordt betaald. Ook al is het een vorm van loon. Zolang er geen uitkering volgt, zoals meestal gelukkig het geval is, merkt de werknemer er niets van. Voor de loonheffing houdt dat in dat dan de eventuele uitkering belast is.

Geen loonheffing
Als werkgever is het wellicht mogelijk om een andere optie te kiezen, zodat, als het tot een uitkering komt, deze niet belast is.

Laat de werknemer zelf de verzekering afsluiten als verzekeringnemer. De premie die dat kost kunt u jaarlijks aan de werknemer vergoeden binnen de werkkostenregeling (WKR). Daarbij ga ik ervan uit dat er nog vrije ruimte over is. Uit de evaluatie van de WKR is gebleken dat over het algemeen de vrije ruimte voldoende is. Alleen in bijzondere jaren als bijvoorbeeld een jubileumjaar waarin u meer uitgaven doet, zou dat anders kunnen zijn.

Checken vrije ruimte
Wilt u dat laten checken, neem dan contact op met onze afdeling personeelsdiensten of uw relatiebeheerder. Kunt u meteen laten checken of de aanwijzing van de kosten waarvoor de vrije ruimte is bedoeld goed is vastgelegd of nog aanpassing behoeft.