Fooien: hoe moet je daar fiscaal mee omgaan
Nieuws - 24 mei 2023

Fooien: hoe moet je daar fiscaal mee omgaan

 

Als je een horecamedewerker minder loon betaalt dan waarop hij – bijvoorbeeld op grond van de cao – recht heeft, ga je ervan uit dat het verschil wordt aangevuld door fooien. Je berekent de loonheffingen dan over het loon waarop de werknemer recht heeft. Maar als jij en je werknemer de fooien op een hoger bedrag schatten, dan ga je voor de loonheffingen uit van dat hogere bedrag

Stel je hebt met je werknemer een loon afgesproken van € 2.000 per maand, maar volgens de cao heeft deze werknemer recht op een loon van € 2.200. Voor het berekenen van de loonheffingen moet je dan uitgaan van een loon van € 2.200. En als je samen met je werknemer de fooien schat op € 300 per maand, moet je zelfs uitgaan van € 2.300.

Heeft je werknemer trouwens (nog) meer fooi ontvangen, dan moet de werknemer het meerdere in zijn aangifte inkomstenbelasting aangeven.

Als je personeel fooien ontvangt, hoef je daarover geen btw te betalen. Ben je een ondernemer/natuurlijk persoon en werk je in een branche waarin het gebruikelijk is om fooien te geven zoals bijvoorbeeld in de horecabranche, dan hoef je ook geen btw te betalen over fooien die je zelf ontvangt.