Actueel
Fiscale oudedagsreserve

Fiscale oudedagsreserve

3 mei 2017
Categorie: Nieuws

Ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap doen er goed aan stil te staan bij de door hen opgebouwde fiscale oudedagsreserve. Veelal zal gedurende een aantal jaren op verzoek de belastingheffing over een deel van de winst namelijk zijn uitgesteld en zal dit in de vorm van een oudedagsreserve zichtbaar gemaakt zijn op de balans. De praktijk wijst uit dat mensen daar vaak onvoldoende bij stil staan. 

Rekenvoorbeeld

Stel er is gedurende 10 jaar in totaal 50.000 euro aan oudedagsreserve opgebouwd oftewel gedurende die 10 jaar is telkens over een bedrag van 5.000 euro geen belasting betaald. Als de ondernemer in kwestie zijn bedrijf gaat staken, valt deze 50.000 euro alsnog in de winst en is die belasting alsnog verschuldigd. Dat kost je dan al gauw 20.000 tot 25.000 euro, iets waar je mogelijk geen rekening had gehouden. Deze heffing kan voorkomen worden door uiterlijk bij staking een stakingslijfrente te bedingen. In dat geval kun je dus (maximaal) 50.000 euro afstorten. Maar dan moet dat geld er wel zijn.

Geld reserveren

Ons advies in deze is om altijd als er een oudedagsreserve wordt opgebouwd rekening te houden met de hierboven vermelde belastingclaim dan wel de afstorting van de stakingslijfrente. Reserveer dus zoveel als mogelijk al het geld daarvoor.

Terug