Fiscale aandachtspunten bij investering in zonnepanelen
Nieuws - 13 februari 2023

Fiscale aandachtspunten bij investering in zonnepanelen

Het belang van het als ondernemingsvermogen kunnen aanmerken van zonnepanelen is de mogelijkheid van aftrek van afschrijvingen en financieringskosten ten laste van de belastbare winst. Daarnaast staan – onder voorwaarden – de fiscale investeringsfaciliteiten open: in de eerste plaats de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA) en energie-investeringsaftrek (EIA) en eventueel ook de VAMIL (willekeurige afschrijving op milieubedrijfsmiddelen). Zonnepanelen komen niet in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). Voor oplaadpunten kan onder voorwaarden wel milieu-investeringsaftrek (MIA) worden geclaimd. 

Voorbeeld

Stel, een ondernemer investeert in niet geintegreerde zonnepanelen op zijn bedrijfspand, dan heeft de ondernemer onder voorwaarden recht op:

1. kleinschaligheidsinvesteringsaftrek,

2. energie investeringsaftrek,

3. willekeurige afschrijving,

4. aftrek overige kosten/afschrijving aftrekbaar.

Ad 1: Onder investeren wordt verstaan het aangaan van verplichtingen voor de aanschaf of verbetering van bedrijfsmiddelen of het maken van voortbrengingskosten. De verplichtingen moeten op de ondernemer ‘drukken’. Eventuele subsidies moeten dus eerst in mindering worden gebracht op het investeringsbedrag. Bedrijfsmiddelen die bestemd zijn om direct of indirect hoofdzakelijk (70% of meer) ter beschikking te worden gesteld aan derden komen niet voor KIA in aanmerking. 

Ad 2:  De EIA bedraagt 45,5% voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst. Zonnepanelen op woningen vallen onder code 251102 [W]. Het moet gaan om “panelen met fotovoltaïsche zonnecellen met een gezamenlijk piekvermogen van meer dan 15 kW, die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet via een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A of minder, aansluiting op het elektriciteitsnet, (eventueel) actief zonvolgsysteem, (eventueel) stroom/spanningsomvormer, (eventueel) accu”. 

Ad 3: Ingevolge de VAMIL-regeling kan tot 75% vervroegd worden afgeschreven (voor de overige 25% geldt het normale afschrijvingsregime). Met willekeurige afschrijving kan al worden begonnen op het moment van investeren, dus vóór het tijdstip van ingebruikneming, echter maximaal het bedrag dat is betaald.

Ad 4: Financieringskosten en kosten van onderhoud en reparatie van als ondernemingsvermogen geëtiketteerde zonnepanelen zijn aftrekbaar van de winst. De jaarlijkse afschrijving wordt berekend als (aanschafprijs minus restwaarde)/economische levensduur.