Fiets van de zaak
Nieuws - 3 mei 2023

Fiets van de zaak

Misschien heb je de vraag over het aanschaffen van een fiets van de zaak ook al van je werknemer(s) gehad. Er zijn een aantal mogelijkheden om een fiets fiscaal vriendelijk aan te bieden.

 1.    De ter beschikking gestelde fiets. De werkgever blijft eigenaar van de fiets. Hij kan ervoor kiezen om zelf fietsen aan te schaffen of fietsen te leasen bij een leasemaatschappij. De werknemer krijgt te maken met een bijtelling en wel 7% van de consumentenadviesprijs (inclusief btw) van de fiets.

2.    De werkgever verstrekt of vergoedt de fiets.  Hier is dus geen sprake van een fiets van de zaak. De werknemer is in dit geval eigenaar van de fiets. De bijtelling is niet van toepassing. Maar de werkgever mag wel een onbelaste kilometervergoeding geven.

3.    Cafetariaregeling. Wanneer de werkgever een cafetariaregeling heeft, kan hij deze onder voorwaarden ook benutten voor de aanschaf van een fiets.

Bovenstaande is een beknopte samenvatting rondom de regeling fiets van de zaak. Er is echter meer over te vertellen. Speelt de vrije ruimte WKR hier nog een rol? En wat zijn de voor- en nadelen van de genoemde opties? Ons HR&salaris-team staat je graag te woord om je hierin verder te adviseren.